За словами в.о. першого заступника начальника Вінницької митниці Міндоходів Степана Барабаша загальна вартість предметів правопорушень, що були фактично вилучені і які підлягають конфіскації, складає 1 026, 570 тис. грн. Наразі з них за рішенням судів конфісковано та передано до органів Державної виконавчої служби предметів на суму близько 513, 3 тис. грн.

Всього з початку 2014 року Вінницькою митницею складено 446 протоколів про порушення митних правил. У 70 відсотках порушень або у 314 справах санкція статей Митного кодексу України передбачає конфіскацію предметів правопорушень.

Степан Барабаш акцентує увагу суб’єктів сфери ЗЕД на тому, що конфіскація може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, що визначаються Митним кодексом України та іншими Законами України. При цьому є важливим те, що конфіскація товарів, транспортних засобів, зазначених у пункті 3 статті 461 Митного кодексу України, застосовується незалежно від того, чи є ці товари, транспортні засоби власністю особи, яка вчинила правопорушення.

Нагадаємо, відповідно до статті 461 Митного кодексу України за порушення митних правил можуть бути накладені 3 види адміністративних стягнень – попередження, штраф або конфіскація. При цьому конфіскувати можуть товари, транспортні засоби комерційного призначення – безпосередні предмети порушення митних правил; товари, транспортні засоби зі спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування   товарів – безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю (крім транспортних засобів комерційного призначення, які використовуються виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України за визначеними маршрутами та рейсами, що здійснюються відповідно до розкладу руху на підставі міжнародних договорів, укладених відповідно до закону); транспортні засоби, що використовувалися для переміщення товарів – безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України поза місцем розташування митного органу.

Зупиняючись детальніше на такому виді адміністративного стягнення як конфіскація, слід зазначити, що конфіскація як адміністративне стягнення за порушення митних правил полягає у примусовому вилученні товарів, транспортних засобів, визначених у пункті 3 статті 461 Митного кодексу України, і безоплатній предачі їх у власність держави. При цьому моторні транспортні засоби та несамохідні транспортні засоби, що буксируюються ними, розглядаються як самостійні об’єкти конфіскації.



Переглядів: 3031
Поширень: 0