Національний банк України презентував банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року з удосконаленою системою захисту.

З випуском цієї банкноти, що вводиться в обіг з 9 березня 2015 року, розпочнеться оновлення номінального ряду банкнот національної валюти зразка 2003 – 2007 років.

Як повідомив під час презентації заступник Голови Національного банку України Яків Смолій, банкнота буде введена в обіг з 9 березня 2015 року з метою поліпшення організації готівкового обігу та в межах планового випуску на 2015 рік на заміну зношених, пошкоджених та вилучених з обігу банкнот.

Національний банк України презентував оновлену банкноту номіналом 100 гривеньВін наголосив, що випуск нової банкноти номіналом 100 гривень є результатом довготривалого проекту регулятора щодо оновлення попереднього номінального ряду банкнот національної валюти зразка 2003 – 2007 років. За словами Якова Смолія, цей процес розпочався ще в 2012 році та реалізується відповідно до статей 34 і 35 Закону України "Про Національний банк України" та Стратегічної програми з удосконалення організації готівкового обігу в Україні на 2013 – 2018 роки, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 28.09.2012 № 399.

Заступник Голови Національного банку Яків Смолій також зауважив, що дата введення в обіг цієї банкноти – 9 березня 2015 року – збігається з черговою річницею дня народження видатного представника українського народу Тараса Шевченка. "Символічно, що презентація нової банкноти номіналом 100 гривень, на якій, як і на банкнотах цього номіналу попередніх зразків, розміщено портрет Тараса Григоровича Шевченка, відбувається саме в рік 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря", – додав він.

Яків Смолій акцентував увагу на тому, що банкноти номіналом 100 гривень зразка 2014 року є законним платіжним засобом на території України та обов’язкові до приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів і функціонують в обігу разом з банкнотами номіналом 100 гривень зразків 1996 та 2005 років.

Таким чином, після введення в обіг нових банкнот номіналом 100 гривень громадянам не потрібно буде обмінювати банкноти цього номіналу попередніх зразків. Понад 574 мільйони штук банкнот номіналом 100 гривень попередніх зразків, що на сьогодні є в обігу, залишатимуться законним платіжним засобом.

За словами Якова Смолія, під час розроблення оновленої банкноти номіналом 100 гривень були реалізовані найсучасніші світові технології, які використовують на Фабриці банкнотного паперу та Банкнотно-монетному дворі Національного банку України. Так на банкноті містяться два нові сучасні елементи захисту – "віконна" захисна стрічка та оптично-змінний елемент SPARK.

"Незважаючи на низький рівень підроблення банкнот національної валюти, Національний банк України як і інші центральні банки має постійно вдосконалювати дизайн та захист банкнот, для того щоб бути як мінімум на крок попереду фальшивомонетників. Нові елементи захисту посилять протидію підробкам та допоможуть громадянам легко визначати справжність банкнот", – сказав заступник Голови Національного банку України Яків Смолій.

Національний банк України презентував оновлену банкноту номіналом 100 гривень

Довідково.

Банкнота номіналом 100 гривень зразка 2014 року має переважаючий жовто-оливковий колір і тонований під цей колір банкнотний папір.

Розмір нової банкноти аналогічний розміру банкноти номіналом 100 гривень зразка 2005 року. За кольором і розміром вона чітко відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню краще визначати номінал.

У центральній частині лицьового боку банкноти розміщено портретне зображення Тараса Шевченка та уривок з його твору.

У центральній частині зворотного боку банкноти розміщено зображення Київського Національного університету імені Тараса Шевченка.

У нижній частині банкноти розміщено рік затвердження зразка банкноти.

Серійний номер надруковано двічі – вертикальний номер (зі змінною висотою цифр) віддруковано фарбою чорного кольору, горизонтальний номер – фарбою червоного кольору.

Багатотоновий водяний знак – зображення, утворене внутрішньою структурою паперу, що повторює портретне зображення Тараса Шевченка. Зображення видиме під час розглядання банкноти проти світла.

Світлий елемент водяного знака – зображення цифрового позначення номіналу "100", розміщене вертикально. Зображення видиме під час розглядання банкноти проти світла.

У товщу паперу введена полімерна стрічка з магнітним кодом, на якій під час розглядання банкноти проти світла видно (у звичайному та перевернутому відображеннях) прозорі зображення: "100 ГРН", тризуб і підкреслене цифрове позначення номіналу "100". Ділянки стрічки під дією ультрафіолетових променів набувають жовтого та блакитного свічення.

Стрічка аналогічна тій, що застосована для захисту банкноти номіналом 100 гривень зразка 2005 року.

Новий елемент захисту – "віконна" захисна стрічка – частково введена в товщу паперу полімерна стрічка коричневого кольору з яскраво вираженим кінематичним ефектом. Стрічка містить зображення числа "100" та графічного знака гривні. При зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки.

Новий елемент захисту – оптично-змінний елемент SPARK, що має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи від золотистого кольору до зеленого.

Приховане в орнаменті зображення цифрового позначення номіналу. Число "100" стає видимим під час розглядання банкноти під гострим кутом до джерела світла.

Фрагментарне зображення цифрового позначення номіналу "100", що набуває цілісного вигляду під час розглядання банкноти проти світла.

На лицьовому боці банкноти окремі зображення мають рельєф, що можна визначити на дотик (портрет, цифрове позначення номіналу, знак для людей з ослабленим зором, написи).

Рельєфний елемент у вигляді квадрата призначений для ідентифікації номіналу банкноти.

Спеціальний вид друку, що забезпечує різкий перехід одного кольору в інший без розривів та зміщень елементів зображень.

Спеціальний вид друку, що забезпечує поступовий перехід одного кольору елементів без їх розривів і зміщення в інший (присутній на лицьовому та зворотному боках банкноти).

Мікротекст – написи, які можна прочитати за допомогою лупи (розміщені на лицьовому та зворотному боках банкноти).

На банкноті також розміщені захисні елементи, що визначаються в ультрафіолетових та інфрачервоних променях портативними детекторами, настільними лічильниками банкнот та швидкісними сортувальними машинами.

Елементи дизайну, що набувають свічення певного кольору під дією ультрафіолетових променів (містяться на лицьовому і зворотному боках банкноти).

Елементи дизайну, що надруковані фарбами, що видимі та невидимі в інфрачервоних променях (містяться на лицьовому і зворотному боках банкноти).



Переглядів: 7156
Поширень: 0