Новий рік для платників єдиного податку розпочався з чергових змін, які внесені Законом України №71-VIII від 28.12.2014 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» до Податкового кодексу України.

Основними новаціями для спрощенців стало зменшення кількості груп, зниження відсоткових ставок, розширення кола платників тощо.

Так, замість шести груп платників єдиного податку внесеними змінами передбачено 4 групи. Тобто, з 1 січня всі платники єдиного податку третьої-шостої груп, які перебували на обліку в органах фіскальної служби до 1 січня 2015 року, з початку поточного року вважаються платниками податку третьої групи.

Також слід зазначити, що для спрощенців майже вдвічі зменшилися відсоткові ставки єдиного податку. І відтепер для платників третьої групи вони становитимуть у разі сплати ПДВ – 2% доходу, а у разі включення ПДВ до складу єдиного податку – 4% доходу.

Наразі додамо, що коло платників єдиного податку поповнили сільгоспвиробники, у яких частка с/г товаровиробництва за попередній (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%. Зазначені платники до внесених змін вважалися платниками фіксованого сільськогосподарського податку. Такі суб’єкти господарювання з початку року працюватимуть у четвертій групі.

За даними Головного управління ДФС у Вінницькій області у 2014 році близько 41 тисячі підприємств та фізичних осіб – підприємців працювали та сплачували податки на спрощеній системі оподаткування.



Переглядів: 4606
Поширень: 0