29 січня у прес-центрі Вінницької ОДА відбулася прес-конференція керівника фіскальної служби Вінниччини Мирослава Продана. На ній йшлося про податкові зміни, які набрали чинності з початку 2015 року. Журналісти мали можливість задати усі питання, що їх цікавили та отримати відповіді. Зокрема посадовець зазначив, що кількість податків та зборів скорочено вдвічі - 11 замість 22; запроваджено електронне адміністрування податку на додану вартість; ставки ЄСВ для роботодавців знизились; до податку з доходів фізичних осіб застосовуватиметься прогресивна шкала для доходів; щодо єдиного податку - відбулося зниження ставок для малого бізнесу до 50%, скорочення кількості груп платників з 6-ти до 4-х, мораторій на 2 роки на перевірки малого бізнесу (з обсягом доходу до 20 млн. грн. в рік); зміни в адмініструванні акцизного податку, податку на нерухоме майно.

Окремо Мирослав Продан наголосив, що з 17 січня почав діяти механізм «податкового компромісу». Платники, які раніше нечесно вели бізнес, мають унікальну можливість виправити свої помилки. Їм доведеться сплатити до бюджету лише 5% від нарахованих податкових зобов’язань. Для цього вони повинні подати уточнюючі розрахунки або заяви протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності даної норми.  Платники, які скористаються податковим компромісом і чесно сплатять до бюджету відповідні платежі, звільнятимуться від юридичної відповідальності.

На податковий компроміс платники мають лише 90 днів

Керівник також зазначив, що відповідно до норм Податкового кодексу сільські, селищні та міські ради встановлюватимуть ставки місцевих податків та зборів, а також ставок акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Місцеві ради обов’язково повинні встановлювати ставки єдиного податку, транспортного податку та плати за землю. А ставки податку на нерухомість (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) та двох місцевих зборів (за місця для паркування транспортних засобів, туристичний) місцеві ради можуть встановлювати за бажанням. Якщо місцевою радою не прийнято рішення про встановлення відповідних податків та зборів, вони справляються, виходячи з норм Податкового кодексу із застосуванням мінімальних ставок.

Наразі фіскальними органами області проводиться спільна робота з органами місцевого самоврядування щодо затвердження відповідних рішень по встановленню місцевих податків і зборів.



Переглядів: 4505
Поширень: 0