Головне управління ДФС у Вінницькій області звертає увагу платників на найважливіші зміни щодо вдосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, які з 1 січня 2015 року внесено до Податкового кодексу України Законом України від 28.12.2014р. № 72.

По-перше, у національне законодавство імплементовано основний світовий стандарт для трансфертного ціноутворення – принцип «витягнутої руки» та встановлено обов’язок для платника, який бере участь у контрольованій операції визначати обсяг свого прибутку відповідно до цього принципу.

По-друге, новими умовами встановлено, що контрольованими операціями є:

  • господарські операції, що здійснюються із пов’язаними особами – нерезидентами;
  • господарські операції з продажу товарів через комісіонерів-нерезидентів;
  • господарські операції, які впливають на об\'єкт оподаткування платника податків, однією із сторін яких є нерезидент, зареєстрований у державі, яка включена до переліку держав, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

По-третє, операції визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються дві умови:

  • загальний обсяг доходу платника або його пов’язаних осіб від усіх видів діяльності, який враховується при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток перевищує 20 млн.грн.
  • обсяг таких господарських операцій платника та його пов’язаних осіб з одним контрагентом перевищує 1 млн.грн. ( без ПДВ) або 3% доходу, що враховується при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Починаючи з 2015 року, платники податку на прибуток, які здійснювали контрольовані операції, зобов’язані інформувати контролюючий орган про такі операції шляхом подання одночасно з декларацією з податку на прибуток підприємств спеціального додатка, в якому зазначається спрощена загальна інформація про контрольовані операції. Крім цього, платники податків, обсяг контрольованих операцій яких з одним контрагентом перевищує 5 млн.грн. (без ПДВ), мають подати в електронному вигляді більш детальний Звіт про контрольовані операцій у термін до 1 травня року, наступного за звітним.

Згідно з п.2 розділу ІІ Закону № 72 Звіт про контрольовані операції за 2014 рік платники мають подати до 1 травня 2015 року, сформувавши його з урахуванням норм статті 39, яка діяла в редакції до 1 січня 2015 року.



Переглядів: 3168
Поширень: 0