Головне управління ДФС у Вінницькій області звертає увагу платників ПДВ на те, що у зв’язку з законодавчими змінами, внесеними до Податкового кодексу Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" з 1 січня 2015 року суттєво змінилися правила формування податкового кредиту звітного періоду.

Насамперед, слід пам’ятати, що задекларувати до податкового кредиту відповідного звітного періоду суми «вхідного» ПДВ можна лише за податковими накладними, які зареєстровані в ЄРПН. Для цього покупець має надіслати в електронному вигляді запит до Єдиного реєстру податкових накладних, за яким отримає електронне повідомлення про реєстрацію податкової накладної або розрахунку коригування в ЄРПН та вказані документи в електронному вигляді.

Правила формування податкового кредиту у випадках постачання послуг нерезидентом на митній території України також змінилися – право на податковий кредит у платників відтепер виникає у дату складання платником податкової накладної за такими операціями, за умови реєстрації такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Термін реєстрації податкової накладної в ЄРПН залишився без змін – 15 календарних днів, наступних за датою її складання. Якщо 15-день припадає на вихідний або святковий – кінцевий термін реєстрації на наступний робочий день не переноситься.

Нормами Податкового кодексу, що діяли до 1 січня 2015 року було передбачено, що у випадку, коли постачальник не зареєстрував в ЄРПН податкову накладну у зазначений термін, покупець міг задекларувати право на податковий кредит та отримати його, подавши скаргу на постачальника за формою додатку 8 до звітної декларації по ПДВ. Наразі подання такої скарги є лише підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця й не надає право на податковий кредит. Правило «365 днів», яке дозволяло платникам включати до складу податкового кредиту протягом 365 календарних днів суми ПДВ по «запізнілих вхідних» податкових накладних, скасовано. Замість цього – до складу податкового кредиту звітного періоду можуть бути включені податкові накладні, які зареєстровані в ЄРПН не пізніше ніж через 180 днів після їх складання. Для платників податку, що застосовують касовий метод передбачено інший термін, реєстрація в ЄРПН має бути не пізніше ніж через 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку, а для банківських установ - при одержанні ними права власності на заставне майно.



Переглядів: 2976
Поширень: 0