Заступник Вінницького міського голови вважає, що податок на житлову нерухомість треба очистити від усіляких міфічних нашарувань і активніше знайомити громадськість із такими нововведеннями

Проект системи пільг по сплаті податку на майно з об\'єктів житлової нерухомості чиновники презентували громаді Вінниці 17 лютого. Під час громадських слухань у міськраді присутні мали змогу не лише дізнатись про те, як диференціюватимуться ставки, які категорії громадян та які об\'єкти буде звільнено від оподаткування, але й висловити власні питання та пропозиції до міської влади.

Під час слухань вінничани дізналися, що три чверті жителів міста взагалі не потраплять під категорію платників нового податку. А для решти громадян встановлять податкові ставки від 1 до 1,5% до розміру мінімальної зарплати. Взагалі не платитимуть податок учасники АТО, ті, хто отримує субсидію, ліквідатори аварії на ЧАЕС першої категорії та ін. Від оподаткування будуть звільнені господарські будівлі приватних садиб, які стоять окремо від будинків.

Судячи з того, що рядами прокотилося тихеньке "от це правильно", останню обставину багато присутніх вважали особливо правильним рішенням. Та й загалом проект рішення більшість присутніх підтримали. Наступний етап - розгляд на засіданні міськвиконкому і голосування на сесії.

- Все, що пов\'язане з оподаткуванням, стосується кожного громадянина, - зауважив заступник міського голови, учасник робочої групи, яка опрацьовувала механізм запровадження нового податку у Вінниці Андрій Рева. - Якщо ми говоримо про те, що Україна - це демократична та правова держава, то кожен платник має бути впевненим, що податки справедливі, а податкове навантаження доступне і зібрані кошти використовуються на користь громаді.

- Чому саме податок на нерухоме майно так довго та ретельно обговорюється на всіх рівнях - від державного до місцевого?

- На жаль, це питання вже встигло обрости таким собі міфічним нашаруванням. Іноді можна почути, що всі вінничани будуть обкладені страшними, непомірними податками. Хтось вже обдумує як, бодай на папері, зменшити площу своєї нерухомості, розмірковує - ламати, чи не ламати господарські споруди, щоб платити менше і т.п. Саме, щоб припинити ці панічні настрої й проводяться громадські слухання. Люди мають розібратися, що ж насправді їм пропонують та дати власну оцінку - справедливо це, чи ні.

- То які ж міфи циркулюють нині серед вінничан?

- Міф перший - мовляв, Верховна Рада ввела цей податок у 2014 році, коли затверджувала бюджет. Але ж це неправда. Згаданий податок запроваджено в Україні з 2010 року, тоді серед місцевих податків з\'явився "податок на майно, відмінне від земельної ділянки". У 2011 і 2012 р. цю частину Податкового кодексу доопрацювали та ввели ставки цього податку. Але з певних причин ці норми тоді так і не запровадили.

Міф другий - мовляв, у 2015 році всім доведеться платити податок на нерухомість. І це теж неправда! Нинішній рік - це базовий рік оподаткування. Тому перші платежі вінничани зроблять лише після 1 липня 2016 року. Цьогоріч люди за житлову нерухомість жодної копійки не платитимуть.

- То що ж таке цей податок на нерухомість, відмінну від земельної ділянки?

- Це місцевий податок, який стовідсотково зараховується у бюджет територіальної громади. Його платниками будуть як юридичні, так і фізичні особи. Але у цьому випадку ми розглядаємо саме таку категорію майна - як житлова нерухомість. Це квартири багатоквартирних житлових будинків, загальною площею понад 60 квадратних метрів. Або ж це індивідуальні житлові будинки загальною площею понад 120 квадратних метрів. Міська ж влада встановлює ставку оподаткування такого майна та пільги для окремих категорій громадян.

- Отже, платитимуть податок тільки ті, хто має "зайву" житлову площу?

- Так, якщо ваша квартира має площу 55 квадратних метрів, то вона не підлягає оподаткуванню. Якщо ж її площа, приміром, 65 квадратних метри, то 60 "квадратів" не оподатковується, а за п\'ять метрів доведеться заплатити. Те саме стосується житлових будинків - дачні та садові, тільки неоподатковувана площа у них більша.

- Яка різниця між дачними та садовими будмнками?

- Різниця між ними є, і це важливо, бо й ставка податку для них різна. Дачні будинки - 1,5%, призначені для цілорічного проживання, вони обладнані піччю, чи системою опалювання. Садовий будинок - 1%, це будинок, який можна використовувати лише у теплу пору року.

- А як щодо інших споруд, яких багато і на дачних ділянках і у приватних домоволодіннях?

- Якщо ви маєте на увазі допоміжні споруди - сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції та ін., то ми плануємо звільнити їх від оподаткування. Щоб не було як за радянських часів, коли у 50-ті роки податком намагалися обкласти плодові дерева. Щоб не платити того податку, власники тоді часто вирубували свої садки. Аби ця історія не повторилася нині щодо сараїв і навісів, їх не оподатковуватимемо. Хай лишаються, щоб люди користувалися...

- Ці споруди обов\'язково мають стояти окремо від житлової будівлі?

- Так, це обов\'язкова умова. Якщо, наприклад, гараж є частиною будинку, тобто складає одне ціле з його першим поверхом, то він вважається частиною житлової нерухомості й враховується при визначенні площі будинку, а отже й при оподаткуванні. Так само, до речі, власникам доведеться платити податок за гаражі, які у них є в гаражних кооперативах.

- А якщо людина володіє якимось об\'єктом не сама, а спільно з іншими власниками?

- Якщо об\'єкт житлової або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, то платниками податку є кожна з цих осіб на належну їй частку.

Або розглянемо такий варіант - є у вас квартира, а у квартири чотири власники, кожен з яких володіє якоюсь долею. Але в натурі ці долі не виділені. Це спільна сумісна власність і в цьому випадку платитиме податок один із власників за домовленістю з іншими, або ж за рішенням суду. Є й третій варіант. Якщо ж об\'єкт житлової забудови перебуває у спільній сумісній власності і долі власників виділені у натурі, то знову ж таки - кожен власник платитиме податок окремо за свою частку.

- То які ж ставки пропонує встановити на цей податок міська влада?

- Наша робоча група пропонує зробити ставки диференційованими. При цьому максимальна ставка податку буде встановлена навіть меншою, ніж передбачено у законодавстві. Для житлових будинків, прибудов до житлових будинків, квартир, котеджів та дачних будинків пропонується ставка на рівні 1, 5% до розміру мінімальної зарплати, для кімнат у багатосімейних (комунальних) квартирах та садових будинків - 1%.

- Хто звільнятиметься від сплати такого податку?

- Ми плануємо запровадити пільги по сплаті цього податку для певної категорії вінничан, оскільки це має велике соціальне значення. Рівень доходів і майно громадян було головним аргументом для визначення того, хто має платити, а хто ні. Пропонуємо визначити дев\'ять категорій городян, яким пропонується надати так звану "нульову" ставку, якщо вони мають площу перевищення. До таких треба віднести осіб, яким призначено житлову субсидію, інвалідів війни, учасників бойових дій, а також членів сімей загиблих (померлих) військовослужбовців. До пільговиків мають належати учасники АТО, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС першої категорії, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, батьки, вдова (вдівець) особи, які мають особливі (трудові) заслуги перед Батьківщиною.

- Яким буде порядок сплати?

- Протягом року державна фінансова служба за своїми каналами збиратиме інформацію про об\'єкти нерухомості, якими володіють вінничани. Всю інформацію щодо пільговиків ми зберемо та врахуємо. І до 2 липня 2016 року всі громадяни, включно з пільговиками, отримають від податкової повідомлення про необхідність сплатити податок. Єдина відмінність, у пільговиків в цьому повідомленні буде вказано, що ставка їх податку - нульова, тобто платити не потрібно. Всім іншим протягом шістдесяти днів податок доведеться заплатити у розмірах, які будуть визначені рішенням міської ради.

- А чи враховуватиметься така обставина, як сумнозвісні вінницькі самобуди?

- Підставою для обрахування площі будівлі, та відповідно нарахування податку є технічний паспорт на житло. Якщо самобуд, наприклад добудовані балкони, викопані підвали, розширені мансарди і т.п., внесені у техпаспорт, то вони враховуватимуться при визначенні оподаткування. Якщо ж не внесені, то - ні. Інша справа, що міська влада продовжуватиме слідкувати, щоб такі самобуди у Вінниці не розросталися. Але це вже - перехід у дещо іншу площину...



Переглядів: 4796
Поширень: 0