Відповідно до вимог статті 76 Закону України "Про банки і банківську діяльність" 02 березня 2015 року Правління Національного банку України прийняло постанову № 150 "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних" (далі – АТ "Дельта Банк").

Національний банк України наголошує, що 94% усіх вкладників АТ "Дельта Банк" мають вклади в межах гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) суми – 200 тис. грн., отже, вони отримають свої вклади в повному обсязі. Кількість таких вкладників становить 554 тисячі. Частина клієнтів зі значними обсягами вкладів (близько 6% від кількості всіх вкладників) отримають свої вклади в межах суми, гарантованої Фондом.

Головною причиною віднесення АТ "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних стало невжиття власником банку своєчасних, дієвих і достатніх заходів для поліпшення фінансового стану банку та приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства України. Головний акціонер та керівництво АТ "Дельта Банк" обрали високоризикову стратегію стрімкого зростання за рахунок придбання неякісних активів. Крім того, агресивна розбудова корпоративного бізнесу АТ "Дельта Банк" та недостатньо досвіду в обраному сегменті призвели до значного погіршення якості кредитного портфеля та скорочення ліквідності банку. У кризових реаліях сьогодення основні акціонери не змогли своєчасно збільшити капітал у необхідному обсязі та підтримати ліквідність для забезпечення виконання зобов’язань перед вкладниками.

Слід зазначити, що з метою недопущення погіршення фінансового стану, ліквідності банку та захисту інтересів вкладників АТ "Дельта Банк" Національний банк України ще на початку 2014 року (згідно з постановою Правління Національного банку України № 91) надав АТ "Дельта Банк" кредити на підтримання ліквідності на суму 4 150 млн. грн., а після погодження програми капіталізації банку у вересні 2014 року – стабілізаційний кредит на суму 960 млн. грн. (згідно з постановою Правління Національного банку України № 327) під заставу цінних паперів, гарантованих державою. Зазначені заходи тимчасово виправляли ситуацію в банку, однак не привели до значного поліпшення фінансового стану. Антикризові дії акціонерів та керівництва банку стосовно виправлення становища також виявилися недостатніми, план рекапіталізації АТ "Дельта Банк" його акціонерами не був реалізований. Крім того, банк не мав якісного забезпечення для отримання додаткового кредиту рефінансування Національного банку України. З урахуванням системного значення АТ "Дельта Банк" Міністерство фінансів України та Національний банк України всебічно обговорювали плани реструктуризації банку та можливої участі держави в його рекапіталізації. Але ураховуючи незадовільний стан активів банку регулятор був змушений ухвалити рішення про визнання банку неплатоспроможним.

"Сьогодні продовжується очищення банківської системи від неплатоспроможних банків та проблем, що накопичувалися протягом багатьох років. Разом з прийняттям Верховною Радою України вчора, 2 березня, відповідного закону про суттєве підвищення відповідальності власників та керівництва банків за результати діяльності фінустанов, це сприятиме підвищенню стійкості банківського сектору та більш надійному захисту прав вкладників та кредиторів", – прокоментувала рішення Голова Національного банку України Валерія Гонтарева.

Характеризуючи стан української банківської системи, Валерія Гонтарева зазначила, що попри найпотужнішу фінансову кризу за всю історію країни та військові дії на її сході, значна частина українських банків демонструє неабияку стійкість та життєздатність.

"У системі достатня кількість здорових та працюючих банків, які здатні забезпечити надійне обслуговування клієнтів навіть у складні часи", – підсумувала Голова Національного банку України.


Переглядів: 3069
Поширень: 0