Головне управління ДФС у Вінницькій області нагадує платникам про основні аспекти трансфертного ціноутворення, правила формування яких було змінено з 1 січня 2015 року. Основний світовий стандарт для трансфертного ціноутворення – принцип «витягнутої» руки, сутність якого наведено у пп. 39.1.2 та п.39.1.3 Податкового кодексу: обсяг оподатковуваного прибутку, отриманого платником податку, який приймає участь у контрольованих операціях вважається таким, що відповідає принципу «витягнутої» руки, якщо умови контрольованих операцій не відрізняються від умов, застосовуваних між непов’язаними особами в співставних неконтрольованих операціях. Тобто, якщо умови контрольованих операцій відрізняються від умов, застосовуваних між непов’язаними особами, прибуток коригується на різницю між звичайною ціною та договірною.

Наразі у законодавстві конкретно вказано, які операції вважаються контрольованими та зазначено, що це для цілей нарахування податку на прибуток. Отож, контрольованими операціями є:

  1. господарські операції, що здійснюються із пов’язаними особами – нерезидентами;
  2. господарські операції з продажу товарів через комісіонерів-нерезидентів;
  3. господарські операції, які впливають на об\'єкт оподаткування платника податків, однією із сторін яких є нерезидент, зареєстрований у державі (на території), яка включена до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Крім того, з метою запобігання навмисному виведенню операцій з-під контролю до контрольованих операцій віднесено сукупність операцій між пов’язаними особами із залученням посередників, які не є пов’язаними з ними особами, не виконують у цих операціях істотних функцій, не використовують істотних активів та не несуть істотних ризиків.

Господарські операції визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються дві умови:

  1. річний загальний обсяг доходу платника або його пов’язаних осіб від усіх видів діяльності, який враховується при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток  перевищує 20 млн.грн.
  2. обсяг таких господарських операцій платника або його пов’язаних осіб з одним контрагентом перевищує 1 млн.грн. (без ПДВ) або 3% доходу, що враховується при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток. 

Перевірки контрольованих операцій можуть тривати до  18 місяців, а строк давності для нарахування податкових зобов’язань складає до 7 років.



Переглядів: 2824
Поширень: 0