17 квітня завершилась дія Закону «Про податковий компроміс», який дозволив платникам податків уникнути фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за заниження податкових зобов’язань з податку на прибуток та ПДВ. Компромісом могли скористатися платники, які проводили діяльність у будь-яких податкових періодах до 01.04.2014 року.

Підприємці, які пішли на компроміс, сплачують до бюджету лише 5% від суми встановлених податкових зобов’язань. «Серед бізнес спільноти ходили «страшилки», що скориставшись правом на податковий компроміс, підприємство ставить під удар своїх контрагентів або може бути притягнене до кримінальної відповідальності. Ми неодноразово наголошували на безпідставності таких тверджень», − зазначив під час прес-конференції із представниками ЗМІ начальник ГУ ДФС у Вінницькій області Мирослав Продан.  

На Вінниччині протягом терміну дії податкового компромісу подано 174 заяви від 163 платників. Нарахуванню та сплаті до бюджету підлягає 7833,3 тис. грн. Із них рішення щодо проведення виїзних перевірок прийняли лише стосовно 4х платників, оскільки обласна фіскальна служба мала інформацію, що самостійно заявлена суб’єктом сума, значно нижча аніж мала б бути. Тож за результатом проведених перевірок цих платників, донарахування склали 1617 тис. грн. Враховуючи, що до бюджету сплачується лише 5%, сума надходжень становитиме майже 81 тис. грн. Всього, за наслідками податкового компромісу, з початку року до бюджету надійшло 4465 тис. грн. Із них податку на додану вартість 2264,1 тис. грн., а податку на прибуток 2200,9 тис. грн.

Також, завдяки податковому компромісу, слідчі фіскальної служби прийняли рішення про закриття 11 кримінальних проваджень. Дії службових осіб підприємств уже не вважаються умисним ухиленням від сплати податків. У результаті, до бюджету відшкодовано 1, 9 млн. грн. Фактичний розмір збитків, які вважають погашеними – 37, 3 мільйони гривень.

Верховна Рада зареєструвала проект Закону за № 2633 від 10.04.2015. Якщо його затвердять на найближчій сесії, то дія податкового компромісу продовжиться до 1 червня 2015 року. Тож суб’єкти господарювання, які не встигли скористатися правом на податковий компроміс зможуть, все-таки, виправити свої податкові «гріхи», сплативши лише 5% від встановлених зобов’язань.



Переглядів: 2730
Поширень: 0