Національний банк України, продовжуючи розпочату процедуру виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ “КБ “НАДРА”, 04 червня 2015 року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію цього банку.

У серпні 2014 року Національний банк України з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів зазначеного банку прийняв рішення про віднесення ПАТ “КБ “НАДРА” до категорії проблемних та встановив строк для вжиття банком заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства.

Результати безвиїзного банківського нагляду засвідчили, що проблеми виникли внаслiдок ризикової дiяльностi акцiонерiв та менеджменту банку на чолі I. Гiленка в перiод до фінансової кризи 2008 – 2009 рокiв. Рiшення про виведення банку з процедури тимчасової адмiнiстрацiї в 2011 роцi було прийнято передчасно. Банк продовжив дiяльнiсть недостатньо капiталiзованим і став нездатним витримати кризу лiквiдностi в 2014 – 2015 роках. Акціонери та керівництво ПАТ “КБ “НАДРА” не запропонували своєчасних та достатніх заходів для збiльшення капiталу банку до необхiдного рiвня, достатнього для забезпечення його платоспроможності.

Ураховуючи вимоги статті 76 Закону України “Про банки і банківську діяльність”, а також у зв’язку з тим, що діяльність ПАТ “КБ “НАДРА” не відповідала вимогам банківського законодавства і нормативно-правових актів регулятора, постановою Правління Національного банку України від 05.02.2015 № 83 ПАТ “КБ “НАДРА” було віднесено до категорії неплатоспроможних.

На виконання вимог статті 34 розділу VII Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) наступного робочого дня після прийняття Національним банком України рішення про віднесення зазначеного банку до категорії неплатоспроможних запровадила в ПАТ “КБ “НАДРА” тимчасову адміністрацію з 06.02.2015 до 05.05.2015 та призначила уповноважену особу Фонду для її здійснення. З метою забезпечення збереження активів цього неплатоспроможного банку строк здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ “КБ “НАДРА” було продовжено Фондом до 05.06.2015 включно.

Вклади в межах гарантованої Фондом суми 200 тис. грн. мали 99% усіх вкладників ПАТ “КБ “НАДРА”. Загальна сума можливого відшкодування вкладникам ПАТ “КБ “НАДРА” станом на 01.05.2015 року становила 3,8 млрд. грн.

За період дії тимчасової адміністрації в ПАТ “КБ “НАДРА” вкладникам уже було виплачено 2 млрд. грн., ще 1,8 млрд. грн. заплановано виплатити вкладникам найближчим часом.

04 червня 2015 року Правління Національного банку України, розглянувши відповідну пропозицію Фонду, прийняло постанову № 356 про ліквідацію та відкликання банківської ліцензії ПАТ “КБ “НАДРА”.

Актуальну інформацію для вкладників ПАТ “КБ “НАДРА” можна переглянути на сайті Фонду.



Переглядів: 3754
Поширень: 0