Головне управління ДФС у Вінницькій області інформує щодо порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій при продажу товарів (послуг) через мережу Інтернет.

Законом України від 06.07.1995 року № 265 "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", із змінами та доповненнями, (далі - Закон № 265) передбачено, що суб\'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), зобов\'язані видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов\'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

Тобто суб\'єкти господарювання при продажі товарів у мережі Інтернет повинні застосовувати РРО та видавати покупцю розрахунковий документ ( чек) встановленої форми.

Наприклад, громадянином у інтернет-магазині було замовлено кондиціонер для власних потреб. За умовами договору доставку товару забезпечує продавець.

У цьому випадку, відповідно до вимог Закону № 265, інтернет-магазин зобов\'язаний забезпечити видачу покупцеві розрахункових документів (чеків), які підтверджують сплату громадянином коштів за реалізований йому інтернет-магазином кондиціонер. При цьому є два способи видачі громадянину такого розрахункового документа (чека).

Перший спосіб передбачає видачу громадянину розрахункового документа (чека) за допомогою кур\'єрської служби, яка може бути як сторонньою організацією, так і структурною одиницею інтернет-магазину.

Інший спосіб видачі громадянину розрахункового документа (чека) - пробиття його через зареєстрований на інтернет-магазин портативний РРО при передачі громадянину придбаного кондиціонера та сплаті ним коштів за його придбання.

Вказаний порядок видачі покупцям розрахункових документів (чеків) у разі придбання товарів через Інтернет обумовлює захист прав споживачів у разі отримання недоброякісного товару (послуги), створює можливість звернення до судових органів для захисту прав, сприяє зменшенню обігу контрафактних та контрабандних товарів.

Якщо ж розрахунки за товари чи послуги, які замовляються через Інтернет проводяться шляхом перерахування коштів з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок за допомогою платіжних карт MasterCard, Visa, тобто, розрахунки здійснюються у безготівковій формі, РРО не застосовується.


Переглядів: 3125
Поширень: 0