Починаючи з 1 липня 2015 року система електронного адміністрування ПДВ, яка передбачає реєстрацію всіх податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, працює на постійній основі в режимі 24/7/365 (без перерв на святкові та вихідні дні) та забезпечує в розрізі платників податку автоматичний розрахунок суми податку, в межах якої здійснюється така реєстрація. Тобто, при реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування в ЄРПН постійно відбувається перевірка наявності у платника, який здійснює таку реєстрацію, достатньої реєстраційної суми.

Отож, аби отримати можливість зареєструвати в ЄРПН податкову накладну або розрахунок коригування реєстраційна сума платника податку повинна бути більшою або дорівнювати сумі ПДВ, зазначеній у вказаних документах. Якщо така реєстраційна сума є меншою ніж сума ПДВ, зазначена у податковій накладній або розрахунку коригування, у реєстрації вказаних податкової накладної або розрахунку коригування буде відмовлено. У такому випадку, з метою отримання можливості зареєструвати податкову накладну або розрахунок коригування в ЄРПН, платнику потрібно збільшити свою реєстраційну суму. Таке збільшення може бути здійснено за рахунок:

  • отриманих податкових накладних та розрахунків коригуванні (які передбачають збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг), складених на такого платника та зареєстрованих в ЄРПН;
  • сплати ПДВ на митниці під час розмитнення товарів;
  • поповнення рахунку платника в системі електронного адміністрування ПДВ, відкритого платнику у Держказначействі (електронний рахунок).

Крім того, з метою уникнення відволікання обігових коштів платників ПДВ передбачено збільшення суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та розрахунки коригування в Єдиному реєстрі:

  • 1 липня п.р. реєстраційну суму платників податку було автоматично збільшено на так звану суму „овердрафту” -  середньомісячний розмір податку, задекларований та погашений платником до бюджету протягом попередніх 12 місяців;
  • за бажанням платника можливе збільшення суми на суму від’ємного значення, яке виникло за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року;
  • до 10 липня 2015 року буде збільшено на суму надміру зарахованих ними до бюджету коштів, сформованих станом на 1 липня 2015 року.



Переглядів: 3503
Поширень: 0