Секрети сумнівних фінансових оборудок керівник розкриватиме невдовзі на суді, де йому доведеться відповідати за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Кілька років тому директор підприємства отримав замовлення на будівництво кількох ділянок нафтопроводу. Для виконання робіт укладає договори субпідряду з двома вінницькими фірмами, які й проводять будівництво. Витрати на придбання субпідрядних робіт обох фірм – а це більше мільйона гривень – підприємство включає до власних валових витрат, „ховаючи” від бюджету більше 300 тисяч гривень податку на прибуток.

В ході відпрацювання податкові міліціонери виявляють цілий ряд цікавих обставин. Так, в обох товариствах з обмеженою відповідальністю, з якими підприємство уклало договір субпідряду, засновниками були працівники підприємства. Згодом у бесідах зі співробітниками податкової міліції засновники засвідчать, що укладання угод відбувалося за вказівкою директора підприємства. Та найголовніше порушення, що викликало у податківців сумніви в законності оборудки – відсутність обов’язкової ліцензії в обох товариств на проведення робіт по будівництву ділянок нафтопроводу. Отримання її передбачає наявність відповідних матеріально-технічних ресурсів, спеціального обладнання, техніки. А на обох фірмах весь штат працівників – директор з бухгалтером.

Чималі сумніви викликали й договори з підприємствами-субпідрядниками. У них не були чітко вказані ні конкретні послуги, надані замовнику, ні їх вартість, ні терміни виконання. Виникали питання й по актах прийому-передачі виконаних робіт, що не містили даних про обсяги наданих послуг, інформації про фактично понесені витрати і навіть підпису субпідрядника, чи згоден він із проведеними роботами. Що відповідно наводило на запитання: а чи надавалися послуги фірмами-субпідрядниками?

Усе це поставило під сумнів законність угод, а подальші оперативно-слідчі заходи підтвердили злочинні дії директора підприємства - розкрадання бюджетних коштів, несплата податків, службова підробка, зловживання службовим становищем.

Правоохоронці вже передали справу до суду, де горе-керівнику доведеться відповідати одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України. Тільки за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах передбачена відповідальність складає від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 3144
Поширень: 0