Доходи та видатки міської казни у наступному році будуть приблизно однаковими. Планується, що до бюджету міста надійде 2381,1 млн. грн., а видатки складуть 2379,9 млн грн.

10 грудня виконком Вінницької міської ради схвалив проект бюджету міста на наступний рік. «Зміни, внесені до Бюджетного кодексу України, дозволяють органам місцевого самоврядування самостійно формувати місцеві бюджети, не очікуючи прийняття державного бюджету України. Тому, вперше за останні роки, Новий рік місто буде зустрічати з бюджетом, - зазначає директор департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталія Луценко. - Розумне поєднання стимулів виробництва, важелів наповнення бюджету та принципів ефективного використання бюджетних коштів сприятимуть розвитку економіки та всіх сфер життєдіяльності нашого міста, передбачених Стратегією розвитку «Вінниця-2020». Позитивні тенденції економічного зростання, закладені в Програмі економічного і соціального розвитку на 2016 рік, стали основою при формуванні проекту бюджету».

Отож, міський бюджет за доходами сформовано в обсязі майже 2,4 млрд. грн. із зростанням по відношенню до 2015 року на 9,2 %. Структура бюджету в частині загального і спеціального фондів, яка сформувалась в 2015 році, зберігається. Частка спеціального фонду залишається на рівні 6 %. Загальний фонд бюджету відіграє пріоритетну роль у формуванні доходів і його обсяг заплановано в сумі 2,2 млрд. грн.

Від власних і закріплених доходів планується отримати 1 млрд. грн., щодо трансфертів з державного і обласного бюджетів, то вони надійдуть у сумі майже 1,2 млрд. грн. Основними бюджетоутворюючими податками в 2016 році залишаться податок з доходів фізичних осіб, плата за землю, акцизний та єдиний податок, від яких надійде близько 95 % власних доходів.

Трансферти з державного бюджету очікуються в сумі 1,2 млрд. грн. (це освітня та медична субвенції, субвенції на фінансування державних програм соціального захисту). «Динаміка їх зростання до 2015 року є несуттєвою, в результаті незатвердження станом на 1 грудня держбюджету. В таких випадках субвенції в проекті місцевого бюджету враховуються в обсязі планових показників попереднього бюджетного періоду. Будемо сподіватися, що після затвердження державного бюджету України на 2016 рік обсяги субвенцій місцевим бюджетам, в тому числі для міста Вінниці, суттєво зростуть. Хоча прогнози на сьогодні невтішні», - каже Наталія Луценко.

До спеціального фонду планується отримати майже 153 млн. грн. Основними складовими спеціального фонду є доходи бюджету розвитку, власні надходження бюджетних установ та цільові фонди міської ради.

Видатки бюджету затверджено в сумі 2,4 млрд. грн. із зростанням в порівняння до поточного року на 10,6 %. Щодо структури видатків загального фонду, то майже 78 %в буде спрямовано на фінансування трьох основних галузей – освіти, охорони здоров’я та соціальний захист і соціальне забезпечення. В бюджеті в повному обсязі врахована потреба в коштах на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери і проведення розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами. Видатки на утримання установ освіти зростуть на 7,2 % порівняно з поточним роком. Невеликий відсоток зростання до поточного року є результатом формування видатків з врахуванням показників освітньої субвенції 2015 року, так як Закон України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» на сьогодні поки що не затверджено. Проектом міського бюджету також передбачено підвищення грошової норми видатків на харчування дітей в садках в середньому на 25 %: для дітей до 3-х років - з 10 грн. до 13 грн.; з 3-х до 6-ти років – з 15 грн. до 18 грн. У видатках галузі враховано кошти на відкриття 12 груп в діючих ДНЗ та додаткове введення 57 штатних одиниць; в школах міста з 1 вересня заплановано додатково відкрити 58 класів і, відповідно, ввести 182 ставки.

Бюджет закладів охорони здоров’я на 2016 рік по загальному фонду сформовано на рівні поточного року у сумі 250,6 млн. грн., що пояснюється неприйняттям станом на 1 грудня 2015 року державного бюджету. Після прийняття головного кошторису країни показники по галузі будуть переглянуті.

Видатки на соціальний захист заплановані в сумі 670 млн. грн. – теж на рівні поточного року, і також будуть переглянуті після затвердження місту нових показників субвенцій на виконання державних програм соціального захисту населення в державному бюджеті.

На поточне утримання житлово-комунального господарства передбачено 97 млн. грн., з них 79 млн. грн. – на благоустрій міста. Порівняно з 2015 роком видатки зростають майже на 16 %.

Видатки спеціального фонду складуть 550 млн. грн., основна частина – це кошти бюджету розвитку. Їх пропонується направити на будівництво і реконструкцію об’єктів комунальної власності, капітальні видатки ЖКГ, бюджетної сфери, транспорту та ін.

Крім того, 5 млн. грн. передбачено на бюджет громадських ініціатив – це нові видатки, які спрямовуються на реалізацію кращих проектів розвитку міста, що надійдуть до міської ради від мешканців та які наберуть найбільшу кількість голосів громадян міста.

«У бюджет громадських ініціатив ми закладаємо 5 мільйонів гривень. Це дає можливість громаді виходити з ініціативою щодо використання частини цих коштів на благоустрій території, розвиток локальної інфраструктури, встановлення дитячих майданчиків тощо. В цілому на 2016 рік суттєво збільшуються видатки бюджету розвитку, в основному – на будівництво і реконструкцію, на житлове господарство. Це те, що сьогодні досить актуально», – каже міський голова Сергій Моргунов.



Переглядів: 6181
Поширень: 0