У 2015 році Вінницькою митницею ДФС було ініційовано 74 призупинення митного оформлення товарів, що містять об`єкти права інтелектуальної власності. Про всі виявлені факти надіслані повідомлення представникам правовласників для оперативного прийняття відповідного рішення щодо їх інтелектуальної власності.

За словами в.о. начальника Вінницької митниці ДФС Валентина Калашнікова фахівцями очолюваної ним служби проводиться постійна робота щодо забезпечення реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності. Зокрема, з метою недопущення ввезення на митну територію України та вивезення з митної території України товарів, що містять об’єкти права інтелектуальної власності здійснюється моніторинг митного оформлення товарів. У разі наявності згенерованих АСАУР профілів ризиків щодо можливого порушення прав інтелектуальної власності, а таких впродовж 2015 року було 1083, здійснювались додаткові митні процедури. На постійній основі проводиться аналіз здійснення митного контролю товарів, що можуть мати ознаки порушення прав інтелектуальної власності. Насамперед це ті товари, що можуть охоронятися як промислові зразки, винаходи та корисні моделі. При цьому, враховується поява сезонних товарів, спосіб пакування яких охороняється відповідно до закону, та відповідна інформація, яка внесена до митного реєстру.

Не нехтують вінницькі митники і роз’яснювальною роботою серед суб’єктів ЗЕД, які звертаються для проведення митного оформлення. Їм нагадують про необхідність дотримання нормативних документів з питань повноти опису товарів, які за своїм кодом можуть потрапити в реєстр товарів, що містять об’єкти інтелектуальної власності, а також за достовірністю декларування торговельних марок.



Переглядів: 1993
Поширень: 0