У 2015 році завдяки приватизації майна комунальної власності до бюджету міста надійшло 2 млн. 716 тис. грн. Це одне із джерел наповнення бюджету розвитку, гроші з якого йдуть на покращення інфраструктури міста. Крім того, можливість приватизувати шляхом викупу приміщення комунальної власності сприяє розвитку підприємництва у Вінниці.

Значною підтримкою у наповненні бюджету розвитку відіграє приватизація майна комунальної власності. Ці кошти направляються на соціально-культурні та комунально-побутові потреби територіальної громади міста. Тому міська влада приділяє особливу увагу цьому процесу. Про це йшлося під час чергового засідання виконкому міської ради.

За підсумками минулого року від приватизації до бюджету розвитку міста надійшло 2 мільйони 716 тис. грн. «За 2015 рік було приватизовано 9 об’єктів комунальної власності. П’ять з них – шляхом викупу. Також протягом звітного періоду було оголошено 7 аукціонів, по двох об’єктах аукціони не відбулися через те, що не було заяв від покупців. По результатам проведення аукціонів укладено 4 договори купівлі», – розповів директор департаменту комунальних ресурсів Вінницької міської ради Ігор Шутак.

Важливо, що приватизація допомогла створити більш сприятливі умови для розвитку підприємництва, серед яких у сфері громадського харчування, побутових послуг, торгівлі тощо.

Ігор Шутак зазначив, що серед основних пріоритетів приватизації – створення сприятливих умов для появи приватних власників з довгостроковими інтересами у розвитку об'єкта. А також – підвищення зацікавленості інвесторів у розвитку інфраструктури міста та акцентування увагу на приватизації тих об’єктів, подальше перебування яких у комунальній власності є економічно недоцільним.

«Більшість приватизованих об’єктів були передані у власність шляхом викупу а не через аукціони і конкурси. Я вважаю, що потрібно змінити цей підхід, і щоб приватизація в подальшому проходила переважно саме через аукціони. Я розумію, є непривабливі об’єкти, соціально-економічна ситуація в країні складна. Але в такому випадку потрібно в рамках чинного законодавства знаходити можливості щодо запровадження певних пільгових механізмів щодо викупу через конкурс. Також дуже важливим є питання нецільового використання об’єкту після приватизації. Адже є приклади, коли приміщення, які знаходяться в житловій забудові, викуповуються, умовно кажучи, для громадський потреб, а потім відбувається зміна цільового призначення, і створюється бар абро ресторан. Звичайно, це створює незручності для людей. Тому, в рамках чинного законодавства, потрібно шукати можливості щоб, зміна цільового призначення відбувалася лише через процедуру громадських слухань», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.



Переглядів: 2625
Поширень: 0