Найвагомішу частку (98,5% загального обсягу) з них складають капітальні інвестиції у матеріальні активи.

Обсяг інвестицій в основний капітал у січні–вересні 2009р. складає 1483,4 млн.грн., що у порівнянних цінах становить 41,9% до освоєних обсягів у відповідному періоді попереднього року. Частка Вінниччини у загальнодержавному обсязі капіталовкладень становила 1,7%. За цим показником Вінницька область серед регіонів України посіла двадцяте місце.

Як і раніше, основним джерелом інвестування залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно (71,6%) загального обсягу інвестицій в основний капітал.

Слід зауважити, що питома вага коштів населення на індивідуальне житлове будівництво у загальному обсязі інвестицій в основний капітал становила 11,5% (170,2 млн.грн.), на будівництво власних квартир – 4,4% (64,9 млн.грн.).

Серед видів економічної діяльності найвагомішу частку (32,7%) усіх інвестицій в основний капітал спрямовано у розвиток промислових підприємств. Однак порівняно з січнем–вереснем 2008р. їхні обсяги скоротилися на 40,2%. Це в першу чергу зумовлено зменшенням (на 44,0%) інвестицій у переробну промисловість, частка яких складала 73,6% від усіх капіталовкладень у промисловість.

У переробній промисловості інвестиційно привабливим залишилося виробництво шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів. Обсяги капіталовкладень у підприємства цього виду діяльності збільшилися – у 3,4 раза.
У січні–вересні 2009р. інвестиції в основний капітал у сільське господарство, мисливство та лісове господарство скоротилися на 67,1%, торгівлю, ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – на 58,5%, транспорт та зв’язок – на 39,4%.

Серед основних видів діяльності активно освоювались інвестиції на підприємствах, які надають послуги населенню. Так, у січні–вересні 2009р. порівняно з відповідним періодом попереднього року, обсяги капіталовкладень у діяльність готелів та ресторанів зросли у 6,5 раза.

У січні–вересні 2009р. на будівництві житла забудовниками освоєно 295,7 млн.грн. інвестицій в основний капітал (19,9% від загального обсягу по області). Обсяги інвестицій у житлові будівлі порівняно з відповідним періодом попереднього року зменшились на 67,6%.


Переглядів: 4250
Поширень: 0