Про це зазначила начальник управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці Алла Лоба під час прес-конференції, яка відбулась сьогодні у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

За словами Алли Лоби, станом на 1квітня 2016 року на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в місті Вінниці перебуває 91 628 одержувачів пенсій. Середній розмір пенсійної виплати складає 1681 грн. 23 коп., що на 169 грн. більше ніж на аналогічну дату минулого року та на 219 грн. 33 коп. більше середньообласного показника.

З початку поточного року на забезпечення виплати пенсій жителям обласного центру спрямовано 365 млн. грн. Потреба на виплату пенсій за квітень становить 155,8 млн. грн. На сьогодні вже профінансовано 20,6 млн., що складає 13,3 % потреби місяця.

Із загального числа пенсіонерів 26% (23670 осіб) продовжують працювати. Середній розмір пенсії працюючих осіб складає 1715 грн. 92 коп. Переважна більшість одержувачів пенсій (77%) отримують виплату відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (за віком), ще 16% отримують пенсію по інвалідності.

З наступного місяця зростає мінімальний розмір пенсій

Кількість пенсіонерів, які одержують пенсію в загальній сумі:

  • до 1000 грн. - 2980 (3%)
  • до 1500 грн. – 55 223 (60%)
  • до 10000 грн. - 33298 (36%)
  • понад 10000 грн. – 127 (0,14%).

Посадовець також прокоментувала, що згідно зі статтею 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» прожитковий мінімум для зазначеної категорії осіб становить:

  • з 1 січня 2016 року – 1074 грн. (з 1 січня мінімальний розмір пенсії за віком не змінюється, оскільки цей розмір був встановлений ще з 1 вересня 2015 року);
  • з 1 травня 2016 року – 1130 грн. (підвищується на 5,2 %);
  • з 1 грудня 2016 року – 1208 грн. (підвищується на 6,9 %).

У зв’язку з цим, з 1 травня 2016 року буде підвищено мінімальний розмір пенсії (крім працюючих пенсіонерів), обчислений відповідно до статті 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (а також і підвищення до пенсій за понаднормовий стаж). У бюджеті Пенсійного фонду на ці потреби передбачені відповідні фінансові ресурси. Громадянам не потрібно додатково звертатись до органів Фонду. Усі перерахунки будуть здійснені автоматично, за матеріалами пенсійних справ.

Пенсіонерам, які працюють, після звільнення з роботи пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на дату звільнення з роботи.

Працюючі пенсіонери можуть і надалі здійснювати перерахунок пенсії (частина четверта статті 42 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування") через кожні два роки роботи (з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі).

Що стосується інших пенсійних виплат, надбавок і підвищень до пенсії, які встановлені у відсотках до прожиткового мінімуму, то вони також перераховуватимуться із збільшенням прожиткового мінімуму.

Зокрема, це:

  • мінімальні розміри пенсій по інвалідності учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;
  • мінімальні розміри пенсій шахтарям;
  • мінімальні пенсійні виплати для інвалідів - учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, та інвалідам війни й учасникам бойових дій;
  • підвищення до пенсій ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань;
  • надбавки особам, які мають статус Почесного донора України;
  • надбавки на утриманців відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;
  • пенсійні виплати відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною».

При призначенні пенсій у період з 1 січня по 31 грудня 2016 року максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати 10740 гривень. Цей розмір не переглядатиметься у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму з 1 травня і з 1 грудня 2016 року.

Продовжує утримуватися військовий збір (1,5%) та оподатковуватися (15%) суми пенсій, що перевищують три мінімальні розміри заробітної плати – 4134 грн. (1378 грн. х 3), (визначена з 1 січня сума пенсії для оподаткування не перераховується протягом поточного року).

Оподаткування не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (сім’ї загиблих і померлих інвалідів війни та ін.).



Переглядів: 3331
Поширень: 0