ГУ ДФС у Вінницькій області інформує про порядок відновлення первинних документів, які зберігалися у зоні проведення антитерористичної операції, роз’яснених у листі ДФС України від 07.04.2016 р. N 7763/6/99-99-19-01-03-15.

Так, ст.44 Податкового Кодексу зазначено вимоги до підтвердження даних, визначених у податковій звітності. У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених в пунктах 44.1 і 44.3 статті 44 Кодексу, платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку та відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу. Норма щодо обов’язковості  збереження первинних документів визначена також і  Законом України від 16 липня 1999 року N 996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"

Разом з тим, статтею 10 Закону України від 2.09.2014 N 1669 "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" (далі - Закон N 1669) передбачено, що протягом терміну дії цього Закону єдиним належним та достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення АТО, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежного виконання) зобов’язань, є сертифікат Торгово-промислової палати України. При цьому норми Кодексу та Закону N 1669 не містять положень щодо звільнення платника податків від обов’язку відновлення документів та дотримання інших вимог, визначених Кодексом, у випадках дії обставин непереборної сили, що, зокрема, мали місце на території проведення АТО. Такі підприємства зобов'язані провести інвентаризацію станом на 01 число місяця, що настає за місяцем, у якому зникли перешкоди доступу до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, та відобразити результати інвентаризації в бухгалтерському обліку відповідного звітного періоду.



Переглядів: 2202
Поширень: 0