Основна діяльність ОСББ полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання (згідно Закону України від 29 листопада 2001 року N 2866-III "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку").

Законодавством визначено, що об'єкти, які належать до спільного майна багатоквартирного будинку, можуть за рішенням загальних зборів об'єднання передаватися в користування, у тому числі на умовах оренди, фізичним та юридичним особам.

При цьому передбачено, що кошти, отримані об'єднанням у результаті здавання в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку, формують дохідну частину ОСББ.

Відповідно до норм Податкового кодексу України при дотриманні визначених пп. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Кодексу вимог, до неприбуткових організацій, що не є платниками податку на прибуток, можуть бути віднесені, зокрема, ОСББ.

Для статусу неприбуткових організацій обов’язковою умовою є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів.

Таким чином, внесені до реєстру неприбуткових установ і організацій ОСББ не сплачують податок на прибуток з будь-яких доходів, отриманих ними в межах статутної діяльності, за умови, що такі доходи (прибутки) використовуються такими неприбутковими організаціями виключно для фінансування видатків на їх утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами та не здійснюється розподіл доходу серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників, членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб.

Відповідне роз’яснення надано листом ДФС України від 21.03.2016 р. N 6053/6/99-99-19-02-02-15.



Переглядів: 2565
Поширень: 0