Мінфін наказом від 28.03.2016 р. № 393 виклав у новій редакції Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, у якій окрім нарахування і сплати ЄСВ, визначена процедура нарахування і сплати фінансових санкцій та стягнення заборгованості зі сплати страхових коштів контролюючими органами.

Нагадаємо, Інструкцію приведено у відповідність до норм Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464 (із змінами та доповненнями).

Зокрема, з документу виключено норми щодо утримання ЄСВ та встановлено єдину ставку нарахування внеску у розмірі 22% незалежно від класу професійного ризику. Окрім того, уточнено правило нарахування ЄСВ з мінімальної зарплати. А саме: якщо база нарахування ЄСВ менше розміру мінімальної заробітної плати, то ЄСВ розраховують із розміру мінімальної заробітної плати. Правило діє за умови перебування працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.

Додамо, вищевказана вимога не застосовуються до заробітної плати:

  • не за основним місцем роботи (базою нарахування ЄСВ є отриманий дохід (прибуток) незалежно від його розміру);
  • яка нараховується підприємствами, установами, організаціями працівникам-інвалідідам, до яких застосовують розмір ЄСВ 8,41%, 5,3% або 5,5%;
  • працівників, яким надано відпустки без збереження заробітної плати на період проведення АТО.

Також, у зв’язку з нововведеннями, які набрали чинності з 01 січня 2016 року, в Інструкції прописано, що максимальна величина бази нарахування ЄСВ  дорівнює двадцяти п’яти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого Законом, на яку нараховується єдиний внесок.

Окрім того, приведено у відповідність з нормами чинного законодавства положення Інструкції щодо добровільної сплати єдиного внеску та порядку укладення договорів про добровільну участь. Нагадаємо, з 1 січня 2016 року всі фізичні особи – підприємці виключені із переліку платників, які мають право на добровільну сплату ЄСВ.

За даними ГУ ДФС у Вінницькій області на обліку в контролюючих органах перебуває 115,5 тис. платників єдиного внеску, які за чотири місяці поточного року поповнили державну казну на 958 807,5 тис.грн. 

Довідково повідомляємо, наказ Мінфіну від 28.03.2016 р. № 393 зареєстрований в Мін’юсті 21 квітня 2016 р. за N 609/28739 та набирав чинності з 17.05.2016р. після опублікування в Офіційному віснику України №36. 



Переглядів: 3374
Поширень: 0