У першому кварталі поточного року з міського бюджету було виділено кошти на заміну кухонного обладнання та придбання побутової техніки для дитячих садків, а також на оновлення ігрових комплексів для дитячих майданчиків. В закладах охорони здоров’я вторинного рівня (стаціонарних відділеннях) розпочалась інформатизація та запровадження електронної картки. Про це, звітуючи про виконання міського бюджету, розповіла під час чергового засідання виконавчого комітету міської ради директор департаменту фінансів Наталія Луценко.

За її словами, підсумки виконання бюджету за І квартал поточного року вказують на позитивні результати щодо наповнення бюджету та фінансуванні його видатків.

Надходження до бюджету за звітний період склали 668,5 млн грн, що становить 107% до плану І кварталу та 25,8% до річного плану. Порівняно з минулим роком доходи зросли на 50,6%, або 224,6 млн грн. До загального фонду бюджету надійшло 632 млн грн, в тому числі 299,1 млн грн за рахунок власних і закріплених доходів, і це на 60% більше за надходження минулого року та 332,8 млн грн – за рахунок трансфертів з державного та обласного бюджетів із зростанням на 41,5% до цього ж періоду минулого року.

Основними бюджетоутворюючими податками загального фонду є: податок на доходи фізичних осіб (159,9 млн грн), єдиний податок (57,0 млн грн), плата за землю (39,3 млн грн), акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизних товарів (27,3 млн грн), на яких припадає 94,8% всіх власних і закріплених доходів загального фонду. Щодо трансфертів з державного бюджету, то основними є - соціальні субвенції (212,1 млн грн): освітня (60,8 млн грн) та медична (57,0 млн грн).

По більшості власних і закріплених доходів загального фонду досягнуто значного зростання порівняно з минулим роком. Зокрема, надходження від ПДФО склали 159,9 млн грн, від акцизного податку - 27,3 млн грн, від плати за землю - 39,3 млн грн, від єдиного податку - 57,0 млн грн.

«Від податку на нерухоме майно бюджет отримав 2,4 млн грн, що в 6 разів перевищує надходження 2015 року, - розповідає Наталія Луценко. - Це результат підвищення ставок оподаткування, розміру мінімальної заробітної плати та повноти надходжень податку від юридичних осіб за об’єкти нежитлової нерухомості, чого не було в І кварталі 2015 року».

Надходження до спеціального фонду склали 36,5 млн грн, що на 60,5% перевищує показник 2015 року. Його структура залишилась без змін. Основними складовими є доходи бюджету розвитку (5,5 млн грн), цільові фонди міської ради (2,1 млн грн) та власні надходження бюджетних установ (28,5 млн грн).

Річний план надходжень до бюджету розвитку виконано в І кварталі лише на 4%. «Пайова участь у розвиток інфраструктури надійшла в сумі 2 млн грн або 40% до плану на рік, що втричі більше, ніж у минулому році. Робота по мобілізації решти надходжень до бюджету розвитку в І кварталі не була успішною і вимагає серйозного покращення. Від продажу землі до бюджету надійшло 3,4 млн грн, що майже вдвічі менше, ніж у минулому році. Від відчуження майна до бюджету надійшло 202,0 тис.грн, це 7% до плану на рік та в 5 разів менше проти минулого року. Враховуючи ситуацію, для забезпечення фінансування капітальних видатків до бюджету розвитку із загального фонду було направлено 37,0 млн грн», - зазначила Наталія Луценко.

Видатки бюджету за звітний період склали 589,1 млн грн, в тому числі по загальному фонду 520,8 млн грн, що на 48,5% більше порівняно з минулим роком. Це забезпечило стабільне функціонування галузей бюджетної сфери, житлово-комунального господарства та транспорту. Щодо видатків спеціального фонду, то їх обсяг склав 68,3 млн грн і порівняно з минулим роком зріс на 18,2%.

Характерною рисою видаткової частини бюджету є її соціальна спрямованість. Пріоритетними залишаються захищені статті бюджету. Їх частка у видатках бюджету складає майже 88%. Основними споживачами бюджетних коштів залишаються такі галузі, як соціальний захист, освіта, охорона здоров’я, на їх утримання направлено 81,5% всіх видатків.

Бюджетним фінансуванням також забезпечено реалізацію заходів в соціально-культурній сфері. 1,5 млн грн направлено на заміну кухонного обладнання в ДНЗ (за рахунок яких придбано 9 пароконвектоматів, замінено один харчовий котел, два холодильника). Крім того, придбано 31 ігровий комплекс для дитячих майданчиків.

В закладах охорони здоров’я продовжувалась реалізація програми «Інформатизація галузі охорони здоров’я на 2016-2020 роки». Придбано 106 комп’ютерів вартістю 1,1 млн грн. На створення локальної мережі та встановлення програмного забезпечення направлено 2,9 млн грн. Кошти бюджету на соціальний захист населення направляються як на фінансування державних, так і міських програм.

На виконання державних програм соціального захисту (а саме – надання пільг, субсидій, допомог сім’ям з дітьми та малозабезпеченим громадянам) за рахунок субвенцій з державного та обласного бюджету направлено 212,3 млн грн або 97,1% всіх видатків соціального захисту.

Також Наталія Луценко розповіла, що на утримання житлово-комунального господарства за рахунок коштів загального і спеціального фондів бюджету направлено 22 млн грн, що відповідає рівню минулого року, в тому числі на благоустрій міста використано 18,8 млн грн.

Наряду з поточними видатками бюджету, які забезпечують стабільне функціонування галузей, частина коштів міського бюджету направляється на розвиток. З бюджету розвитку на капітальні видатки направлено 40,6 млн грн. Із загального обсягу видатків бюджету розвитку 10,4 млн грн (25,5%) використано на будівництво і реконструкцію об’єктів комунальної власності, 5,9 млн грн (14,6%) - на капітальні видатки житлово-комунального господарства, 8,2 млн грн (20,2%) – на капітальний ремонт і придбання обладнання для закладів бюджетної сфери.



Переглядів: 2609
Поширень: 0