Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України, відповідно до якого виключний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено ст. 165 Кодексу.

Згідно з пп. 165.1.26 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абзаці першому пп. 169.4.1  ПКУ ( в 2016 році – 1930 грн.). Сума перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню ПДФО  та військовим збором під час її нарахування (виплати) за ставками, визначеними п. 167.1  ПКУ (18 %) та пп. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розд. XX (1,5%).

Щодо оподаткування матеріальної допомоги, то  згідно з пп. 164.2.20 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім доходів, визначених ст. 165 Кодексу.

Тому, сума доходу у вигляді матеріальної допомоги, яка нараховується (виплачується) студентам, включається до складу їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах.

Додамо, що суми стипендій та матеріальної допомоги підлягають обов’язковому відображенню у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. 1ДФ. Відповідно до Довідника ознак доходів , сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «150», а сума її перевищення  та  матеріальна допомога  за ознакою доходу «127».



Переглядів: 1819
Поширень: 0