Головне управління ДФС у Вінницькій області інформує про те, що Державна фіскальна служба України у листі від 06.10.2016р. №17357/5/99-99-15-03-02-16 надала детальні роз’яснення положень чинного податкового законодавства щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з надання права на використання програмної продукції (комп'ютерної програми) та постачання послуг із технічної підтримки такої програмної продукції.

Режим звільнення від ПДВ, який запроваджено пунктом 261 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України до 1 січня 2023 року, поширюється на результати комп'ютерного програмування у вигляді інтернет-сайтів, онлайн-сервісів, операційних систем, системних, прикладних, розважальних або навчальних комп'ютерних програм (їх компонентів), а також на криптографічні засоби захисту інформації. Крім того, в залежності від умов постачання програмної продукції, визначених у цивільно-правовому договорі, у випадку будь-яких змін у вказаних комп’ютерних програмах (у т.ч. їх оновлення, удосконалення, модернізація та виправлення помилок), то операції з постачання таких послуг також не підлягають оподаткуванню ПДВ на підставі підпункту 196.1.6 пункту 196.1 статті 196 ПКУ або пункту 261 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Якщо ж не відбувається жодних змін у програмній продукції, а надаються, наприклад, послуги з навчання персоналу роботі з програмою, встановлення програми, налаштування оргтехніки тощо, то операції з постачання таких послуг оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.



Переглядів: 2388
Поширень: 0