Дохід задекларував ... та мільйон податку приховав. Таку оборудку у процесі щорічного декларування громадянами доходів провернув мешканець Вінниччини громадянин „В”. Незважаючи на своєчасно подану декларацію про майновий стан і доходи, в якій він зазначив суму інвестиційного прибутку від продажу інвестиційного активу в розмірі, що перевищувала 10,5 мільйонів гривень, цей громадянин примудрився недоплатити 949 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб.

Зазначену аферу в ході аналізу інформації про задекларовані фізичними особами доходи виявили працівники відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДФС у Вінницькій області. Було встановлено, що до податкових органів Вінницької області громадянином „В” подано Податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій зазначено 10 млн. 517,5 тис. грн. інвестиційного прибутку від продажу інвестиційного активу. При цьому сума доходу, отриманого від продажу інвестиційного активу становила 16 млн. 100 тис. грн., а задекларована сума витрат на придбання вказаного інвестиційного активу – 5 млн. 582,5 тис. грн. Після розрахунку за результатами декларування громадянин „В” сплатив до бюджету 1 млн. 787,7 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб.

В ході відпрацювання даних з’ясувалось, що задекларований інвестиційний дохід громадянин „В” отримав від продажу належної йому частки в статутному фонді ТОВ „А”, фактична вартість якої на момент продажу становила 5 млн. 600 тис. грн. Утім ці кошти у якості внеску до статутного фонду платник податку – громадянин „В” не здійснював. Їх вносила юридична особа – ТОВ „А”, шляхом реінвестування частини прибутку, отриманого за результатами господарської діяльності Товариства, на збільшення статутного фонду пропорційно внескам учасників. І відповідно до законодавства, збільшення часток засновників у такий спосіб відбувається без утримання податку на доходи фізичних осіб.

Таким чином громадянин „В” вніс до Податкової декларації про майновий стан і доходи та подав до податкових органів Вінницької області завідомо недостовірні відомості. Це, у свою чергу, спричинило тяжкі наслідки у вигляді несплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб в сумі 949 тис. грн.

За результатами розгляду матеріалів, стосовно громадянина „В” правоохоронними органами було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, відповідальність за яку передбачено ст. 366 КК України. Утім, усвідомивши провину, під час розслідування кримінальної справи громадянин „В” суму збитків, нанесених державі, погасив у повному обсязі.



Переглядів: 2758
Поширень: 0