Протягом 2016 року за використання природних запасів Вінниччини: лісів, водних ресурсів, землі та надр, платники податків перерахували до бюджетів майже 713,5 млн. грн. За словами начальника ГУ ДФС у Вінницькій області Руслана Осмоловського зазначена сума на більш ніж 201,4 млн. грн. перевищує аналогічні надходження 2015 року.

У загальній сумі сплачених, так званих, ресурсних платежів найбільшу частку становить плата за землю – майже 88 відсотків або близько 627,1 млн. грн. Наступною за розміром є рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів – майже 5 відсотків або понад 34,8 млн. грн. Дещо меншою є рентна плата за спеціальне водокористування – близько 4,5 відсотків або майже 31,7 млн. грн. На рентну плату за користування надрами припадає близько 3 відсотків або понад 19,3 млн. грн. Найнезначнішу суму – 593,9 тис. грн. упродовж 2016 року було сплачено у вигляді рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України.

Руслан Осмоловський наголошує, що всі з вищеперерахованих податкових платежів були і залишаються, зважаючи на процес децентралізації, вагомим джерелом фінансування потреб місцевих громад. Тільки упродовж 2016 року у місцевих бюджетах осіло майже 93 відсотки загальної суми сплаченого. Отож у використанні природних багатств відповідно до діючого законодавства, у повноті обліку усіх об’єктів оподаткування, а також у своєчасній сплаті ресурсних платежів мають бути зацікавлені, насамперед, мешканці громад та їхні самоврядці.



Переглядів: 2478
Поширень: 0