В минулому році додатково відкрито 43 класи у загальноосвітніх школах, 7 нових груп у садочках на 140 місць. Тривала заміна кухонного обладнання, серед іншого, придбано 15 пароконвектоматів. Куплено 109 ігрових комплексів для дитячих майданчиків. Проводився капітальний ремонт закладів. У сфері охорони здоров’я кошти виділялись на програми «Стоп-грип», «Профілактика та лікування артеріальної гіпертензії» тощо. Надавалась матеріальна допомога мешканцям міста, учасникам АТО. Про це йшлось сьогодні під час засідання виконавчого комітету, де розглядався звіт щодо виконання міського бюджету за 2016 рік.

2016 – другий рік бюджетної децентралізації. Як зазначила директор департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко, результати виконання бюджету повністю підтвердили ті позитивні тенденції щодо його наповнення та фінансування видатків, про які звітували впродовж 2016 року. За звітний рік до бюджету надійшло 2993,3 млн грн, що на 33% більше, ніж у попередньому році. План по доходах виконано на 110,8%.

«Основну роль у виконанні бюджету відіграє загальний фонд, який закумулював 94 відсотки всіх доходів бюджету. До загального фонду за звітний період надійшло 2809,1 млн грн, що забезпечило виконання плану на 108,3 %. Порівняно з минулим роком надходження зросли на 33,1 %. Основну увагу ми приділяємо власним і закріпленим доходам. Оскільки саме ці доходи є результатом економічних процесів, що відбуваються в місті», – каже Наталія Луценко.

По всіх власних і закріплених доходах загального фонду забезпечено перевиконання плану надходжень, по більшості з них досягнуто значного зростання порівняно з минулим роком. Зокрема, в результаті надання послуг Прозорими офісами до бюджету надійшло 21,8 млн грн, що на 44 % більше, ніж у минулому році. Це є результатом передачі в 2016 році органам місцевого самоврядування ряду повноважень.

«Успішне наповнення бюджету позитивно вплинуло на видатки бюджету. Видатки бюджету за звітний період склали 2839,1 млн грн, що на 31,7 % більше, ніж у минулому році, в тому числі по загальному фонду 2142,2 млн грн. Це забезпечило стабільне функціонування бюджетної сфери, житлово-комунального господарства та міського транспорту. Порівняно з минулим роком видатки зросли на 22,3 відсотки. Щодо видатків спеціального фонду, то їх обсяг склав 696,9 млн грн і порівняно з минулим роком зріс на 72,4 відсотки», – розповіла Наталя Луценко.

Основними споживачами бюджетних коштів залишаються такі галузі, як соціальний захист, освіта, охорона здоров’я. У Вінниці за минулий рік відкрито 7 нових груп в ДНЗ №№7, 60, 73 на 140 місць. Для них придбано меблі та м’який інвентар. З 1 вересня в зв’язку із збільшенням кількості учнів в школах (на 1573) додатково відкрито 43 класи та додатково введено 130 штатних одиниць.

В сфері освіти продовжується заміна кухонного обладнання в садочках та школах, придбано 15 пароконвектоматів. Також придбано 109 ігрових комплексів для дитячих майданчиків. Для шкіл закуплені навчально-комп’ютерні комплекси із мультимедійним обладнанням. Проводився капітальний ремонт закладів.

У сфері охорони здоров’я продовжувалась реалізація міської програми «Інформатизація галузі охорони здоров’я на 2016-2020 роки». Були виділені кошти на придбання комп’ютерного обладнання (107 комп’ютерів, 3 принтери), створення локальної мережі та встановлення програмного забезпечення в установах вторинного рівня. Також гроші направлялись на міську програму «Стоп-грип», «Профілактика та лікування артеріальної гіпертензії». Кошти бюджету на соціальний захист населення направляються як на фінансування державних, так і міських програм. Виділялись кошти на фінансування Комплексної програми «Основні напрямки соціальної політики у м.Вінниці на 2015-2020 роки». В тому числі, на надання матеріальної грошової допомоги мешканцям міста, учасникам АТО, які отримали поранення, та членам сімей загиблих учасників АТО.

«Доходи бюджету за 2015 рік становили 2 249 117 гривень, на 2016 рік було заплановано 2 700 558 гривень, а по факту маємо 2 993 357 гривень. Це говорить про те, що бюджет сформовано збалансовано. Також в цьому заслуга фіскальних органів, які адміністрували податки і надходження до міського бюджету належним чином. Дякую за якісно виконану роботу, результати якої ми бачимо сьогодні. 2016 рік показав, що у нашій державі реально відбувається економічне зростання, про що говорив Володимир Борисович, який позавчора приїжджав з офіційним візитом до Вінниці. Разом із тим, звертаюся до всіх розпорядників бюджетних коштів щодо необхідності ефективного їх використання», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Також міський голова наголосив на тому, що через Фонд муніципальних інвестицій комунальні підприємства повинні отримувати бюджетні ресурси у вигляді позики чи кредиту з однозначно меншою відсотковою ставкою ніж у будь-яких банках, які сьогодні є в Україні. «Цей ресурс повертатиметься в бюджет міста Вінниці через фінансовий механізм муніципальних інвестицій. Тобто, це стимулюватиме комунальні підприємства якісніше працювати. Адже одна справа отримувати ресурс, інша – ефективно його використати. У цьому напрямку є над чим працювати, важливо правильно використовувати ресурси територіальної громади міста Вінниці», – каже Сергій Моргунов.



Переглядів: 2149
Поширень: 0