Триває деклараційна кампанія на Вінниччині. Найбільше мешканці Подільського краю декларують успадковані та даровані доходи. За січень-лютий 2017 року  770 громадян області  вже виконали свій конституційний обов’язок щодо доходів, отриманих у спадщину (дарунки), що становить 63,6 відсотків від усіх поданих декларацій. Це на  178 декларацій більше ніж за аналогічний період минулого року. До сплати в казну має надійти понад 3 млн. гривень податку на доходи фізичних осіб та більш як 915 тис. гривень військового збору.

Головне управління ДФС у Вінницькій області запрошує спадкоємців та обдарованих, які отримали в 2016 році спадщину та/або дарунки подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі - Декларація) та внести свою лепту  до державної казни.

Винятком із вищезазначеного є спадкоємці-нерезиденти, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини,  спадкоємці, які успадкували об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку, а також інші спадкоємці – резиденти, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини. Такими особами Декларація не подається.

Загалом, оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, залежить від того, який саме вид об'єкта успадковано, від статусу платника та від родинних стосунків спадкоємця із спадкодавцем.

Відповідно до норм Податкового кодексу за нульовою ставкою оподатковуються та звільняються від декларування  будь-які об'єкта спадщини, отримані спадкоємцями, які є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення. До таких членів сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення відносяться її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, які мають другий ступінь споріднення.

Також нульовою ставкою мають право скористатися інваліди І групи, діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, які успадкували об’єкти нерухомого та/або рухомого майна та/або готівку або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, депозитні, іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю. Нагадаємо, що особа, у разі досягнення нею повноліття – 18 років, втрачає статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Щодо дітей – інвалідів, для них також передбачена нульова ставка, але лише при отриманні спадщини у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна.

Окрім того, нульова ставка застосовується до успадкованих будь-якими спадкоємцями грошових заощаджень, поміщених до 2 січня 1992 року в установи Ощадбанку СРСР та державного страхування СРСР, а також у державні цінні папери, та грошових заощаджень громадян України, поміщених в установи Ощадбанку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося.

У разі отримання спадщини від члена сім’ї другого ступеня споріднення сплачується податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % та військовий збір у розмірі 1,5% від вартості успадкованого майна.

Якщо ж спадщина  отримується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, або спадкоємцем-резидентом від спадкодавця-нерезидента ставка податків становить 18% та 1,5% відповідно.

Слід зазначити, що подарунки, отримані платником від фізичної особи у вигляді коштів, майна, майнових або немайнових прав, вартості робіт, послуг оподатковуються аналогічно об‘єктам, отриманим як спадщина.

Додамо, відповідальними за сплату податків до бюджету, є спадкоємці (обдаровані), які отримали дохід у вигляді спадщини (подарунка). Обов’язок таких громадян - задекларувати отримані доходи до 1 травня 2017 року та до 1 серпня поточного року сплатити нараховану суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій Декларації. 



Переглядів: 1803
Поширень: 0