З першого січня уже надійшло на виконання майже 800 судових рішень на суму більше мільйона гривень.

На сьогоднішній день городяни боргують теплопостачальним організаціям більше 37 млн. грн. У вінницьких судах постійно слухаються справи про примусове стягнення цих коштів на користь надавачів послуг. У другому півріччі минулого року у місті активізувалась діяльність спільних робочих груп у складі представників державних виконавчих органів, теплопостачальних організацій та дільничних інспекторів. Завдяки їхнім зусиллям вдалось виконати майже 50% проваджень. Така робота спільних груп, яка організована у Вінниці, чи не єдина в Україні. Про це повідомив заступник начальника відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Вінницькій області Євген Сухоставський на черговій нараді у першого заступника міського голови Івана Михайлюка 17 лютого.

Втім, попри позитивні зрушення у цьому напрямку, виконавці судових рішень мають на руках проваджень на загальну суму більше двох мільйонів гривень. Їх стягнути не так вже й легко. Боржники, які ігнорують рішення судів найчастіше втрачають власне майно, на яке державною виконавчою службою спочатку накладається арешт, а потім, якщо борг не ліквідовано, здійснюється його вилучення. Є і такі боржники, які не хочуть спілкуватись із державними виконавцями та просто не відкривають їм двері.

Для більш результативної роботи виконавці судових рішень шукають нові шляхи впливу на боржників. Згодом вони будуть клопотати у судах про дозвіл самовільно заходити до помешкань вінничан і описувати майно. Якщо суд буде задовольняти такі прохання виконавців, квартири вінничани можуть чекати на гостей без господарів. А власникам виконавці залишатимуть відповідні приписи і координати, куди потрібно звертатись.

Іще одне нововведення, яке планують ввести працівники державних виконавчих органів, співпраця із податкової інспекцією для встановлення місця роботи боржників. Таким чином можна буде використовувати важелі впливу на неплатників, пов\'язані із професійною діяльністю.

Що стосується малозабезпечених людей, які мають борги, то Іван Михайлюк запропонував виконавчим службам про наявність таких мешканців інформувати управління праці та соціального захисту. Тоді буде створюватись спеціальна комісія, яка вивчатиме кожну окрему ситуацію, і у випадку, коли боржники отримують низький рівень доходів, прагнуть сплачувати за послуги, але не мають звідки, буде розглядатись питання про надання матеріальної допомоги на часткове покриття боргів. «Ми повинні допомагати таким людям, - говорить Іван Михайлюк. - Якщо вони не зловживають алкоголем, ведуть пристойний спосіб життя, але мають вкрай важке фінансове становище, ми не відвернемось від таких людей. Але кожен окремий випадок має ретельно вивчити комісія і на підставі відповідних матеріалів буде прийматись рішення про надання матеріальної допомоги».


Переглядів: 4068
Поширень: 0