За словами начальника ГУ ДФС у Вінницькій області Руслана Осмоловського, ці кошти у вигляді податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають перерахувати впродовж 60-ти днів з моменту отримання повідомлення-рішення фізичні особи, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості на Вінниччині.

Посадовець зауважує, що наразі по Вінницькій області сформовано та надіслано майже 39 тисяч податкових повідомлень – рішень з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Близько 30-ти тисячам громадян визначено податкове зобов’язання з даного податку в розмірі 30,0 млн. грн. З цієї суми до бюджету вже надійшло близько 4,7 млн грн.

Руслан Осмоловський зауважує, що власники нерухомості сплачують цей податок за звітний 2016 рік. Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток за ставками, які встановлюють місцеві ради своїми рішеннями, але у законодавчо встановлених межах. Так, у 2016 році ставки не мали перевищувати 3% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року (у 2016 році – 1378 грн.), за 1 кв. метр.

Разом із тим, законодавцем для наших громадян встановлені певні пільги. Так, база оподаткування зменшується на 60 кв. метрів для квартир незалежно від їх кількості, які перебувають у власності фізичної особи, на 120 кв. метрів для житлових будинків та на 180 кв. метрів для різних типів об’єктів житлової нерухомості. Окрім того, пільги можуть надаватись і за рішеннями місцевих рад. Наприклад, у місті Вінниці не сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, ті громадяни, хто отримував у 2016 році субсидію.

Отож, очільник фіскальної служби Вінниччини радить власникам нерухомості,  після отримання повідомлення-рішення перерахувати визначену суму податку впродовж 60 днів з дня його вручення. У разі ж, якщо у громадян є певні сумніви щодо повноти врахування усіх об’єктів оподаткування, або сум нарахованого податку, або правильності застосування пільг – звертатись до Центрів обслуговування платників за місцем розташування об'єкта оподаткування.

Тож не зволікайте зі сплатою податку або з узгодженням усіх нюансів, адже за несвоєчасну сплату ви наражаєте себе на санкції у вигляді штрафу від 10 до 20 відсотків суми податкового боргу, а також пені. 



Переглядів: 2475
Поширень: 0