Як зазначають у відділі боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДФС у Вінницькій області з початку року на суб’єктів господарювання Вінниччини складено 22 матеріали з ознаками кримінальних правопорушень. З них до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено 14 матеріалів.

Із загальної кількості внесених до ЄРДР порушень, 5 матеріалів, є предикатними злочинами до статті 209 Кримінального кодексу України («легалізація незаконно одержаних доходів»), а саме  за ст. 191 Кримінального кодексу України («розтрата (привласнення) бюджетних  коштів»). Суть виявлених порушень полягає в тому, що суб’єктами господарювання – фізичними особами-підприємцями привласнювалися бюджетні кошти, які не проводячи нарахувань та виплат заробітної плати працівникам, натомість відображали такі операції в актах виконаних підрядних(будівельних) робіт, замовниками яких виступали бюджетні установи.

Крім того, впродовж січня-вересня 2017 року відділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДФС у Вінницькій області виявлено 4  схеми застосування нових технологій для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Одне з таких, так званих, „ноу-хау” використали сільськогосподарські товаровиробники регіону, які є пов’язаними особами та входять до однієї фінансово-промислової групи. З метою мінімізації сплати частини ПДВ  при продажу основних засобів у 2015 році, службовими особами цих сільгосппідприємств надано завідомо неправдиву інформацію щодо операцій, які підпадали під спеціальний режим оподаткування, що був передбачений статтею 209 Податкового кодексу України. Цим самим, у результаті  неправомірного застосування пільги з податку на додану вартість, збиток бюджету склав 33,7 млн. грн. Натомість, кошти, отримані зазначеними господарниками як попередня оплата за сільськогосподарську продукцію, у той же день були перераховані як внески до статутного капіталу суб’єкта господарювання, в адресу якого здійснено продаж основних засобів.

За результатами відпрацювання наведеної вище інформації, працівниками відділу  боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Головного управління ДФС у Вінницькій області по суб’єктах господарювання Вінницького регіону підготовлено 4 дослідження, які направлено до Прокуратури Вінницької області та  інформація по яких, внесена до Єдиного Реєстру досудових розслідувань.



Переглядів: 2332
Поширень: 0