Фізичні особи-підприємці - платники єдиного податку першої, другої та третьої груп здійснюючи торгівлю товарами/послугами за готівку, мають право не використовувати реєстратор розрахункових операцій. Проте таке право діє лише у випадку, коли обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1,0 млн. гривень (п. 296.10  ст. 296 Податкового Кодексу України). Разом з тим слід пам‘ятати, що  норми даного пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту. Щодо терміну «календарний рік», то Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва листом від 13.06.2001 №2-532/3628 повідомив, що під словом «рік» розуміється «календарний рік» який починається 1 січня та завершується 31 грудня. 

А тому тим суб‘єктам господарської діяльності які вже майже досягли обсягів продаж за поточний календарний рік 1 млн грн ( тож є всі передумови вважати, що на завершення року обсяг доходу досягне позначки в 1 млн грн), слід придбати та належним чином зареєструвати реєстратори розрахункових операцій. Адже застосування РРО має розпочатися з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення. В подальшому суб‘єкти господарювання зобов‘язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок та видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції ( Закон України від 6.06.1995 р. № 265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).

У разі встановлення протягом календарного року факту непроведення розрахункових операцій через РРО до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних органів ДФС застосовуються фінансові санкції у таких розмірах: вчинене вперше – 1 гривня; за кожне наступне вчинене порушення – 100 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

Додатково повідомляємо, що станом на 15 листопада 2017 року на обліку у фіскальних органах Вінниччини перебуває 6709 платників, які використовують належним чином зареєстровані реєстратори розрахункових операцій.



Переглядів: 1329
Поширень: 0