2017 рік добігає до завершення. Незабаром розпочнеться деклараційна кампанія. Саме тому тим громадянам, які протягом цього року отримували  подарунки чи успадковували майно, Головне управління ДФС у Вінницькій області радить ретельно звіритися із законодавчими нормами. Адже не всі категорії громадян, приймаючи дарунок чи успадковуючи майно, звільняються від оподаткування податком з доходів фізичних осіб.

Так, відповідно до ст. 174 Податкового Кодексу України вартість будь-якого об’єкта, отриманого у дарунок від особи, яка є членом сім’ї дарувальника першого та другого ступенів споріднення, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за нульовою ставкою. При цьому  членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені; членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення - її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки. Але не слід забувати і про вийняток із цієї норми. Адже ставка податку на доходи фізичних осіб, за якою оподатковується вартість отриманого у дарунок чи спадок нерухомого майна залежить не лише від ступеня їх споріднення, а й від статусу податкового резидента обдарованого та дарувальника. Бо згідно із пп. 174.2.3 ПКУ для оподаткування будь-якого об’єкта дарунку, отриманого фізичною особою - резидентом від фізичної особи - нерезидента, та для будь-якого об’єкта дарунку, отриманого фізичною особою - нерезидентом від фізичної особи – резидента,  незалежно від ступеня споріднення обдаровуваного і дарувальника,  застосовується ставка податку на доходи фізичних осіб, визначена у п. 167.1 ст. 167 Податкового Кодексу України. Тобто, у 2017 році це 18 відсотків. Нарахування, утримання та сплата  до бюджету податку на доходи фізичних осіб здійснюється у порядку, визначеному ст. 168 Податкового Кодексу. У разі нотаріального посвідчення договорів дарування фізична особа сплачує податок до відповідного бюджету за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

Варто пам‘ятати і про можливу необхідність сплати військового збору за ставкою 1,5% (у випадку оподаткування податком з доходів фізичних осіб вартості отриманого в подарунок або успадкованого майна).

Щодо визначення  статусу «резидент», слід звернутися до  пп. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 Податкового Кодексу України. Разом з тим, згідно з пп. 14.1.122 п. 14.1 ст. 14 ПКУ нерезиденти - це, зокрема, фізичні особи, які не є резидентами України. Тобто фізична особа, яка не відповідає умовам, визначеним в пп. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, у розумінні Кодексу не є резидентом України.

Додатково повідомляємо, що у випадку коли об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається. В інших випадках отримання доходів у вигляді дарунків об’єктом оподаткування є їх оціночна вартість, визначена згідно із законом. Якщо у вас виникають питання щодо необхідності декларування отриманого доходу та сплати податків, радимо звертатися до Центрів обслуговування платників податків (адреси можна дізнатись тут).



Переглядів: 2433
Поширень: 0