Його запровадили для підвищення рівня добровільного дотримання платниками законодавства України щодо єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб. Тривав Проект впродовж ІІ кварталу 2017 року на базі Головних управлінь ДФС у Вінницькій та Дніпропетровській областях.

У рамках реалізації Проекту було визначено чотири цільові групи платників. Загалом до них було відібрано 180 платників по 45  у кожну групу. Так, до І групи потрапили ті платники, що були включені до планів-графіків проведення документальних планових перевірок платників податків на ІІ квартал 2017 року. Платникам ІІ цільової групи були направлені листи з роз’ясненнями наслідків недотримання законодавства України про ЄСВ і ПДФО. Тим, хто був включений до ІІІ цільової групи, з метою роз’яснення наслідків недотримання законодавства України про ЄСВ і ПДФО, надавались усні консультації. До платників ІV цільової групи або контрольної, жодні заходи не вживалися.

Для аналізу результатів Проекту використовувалися наступні показники: фонд оплати праці, кількість найманих працівників, обсягів реалізації товарів (робіт, послуг), середня заробітна плата, а також темпів росту фонду оплати праці, кількості працівників, обсягів реалізації товарів (робіт, послуг) та питомої ваги фонду оплати праці в обсязі реалізації товарів (робіт, послуг).

За підсумками Проекту було проведено аналіз динаміки зазначених показників у ІІІ кварталі 2017 році у порівнянні з аналогічними показниками до початку реалізації Проекту.

Так, результати засвідчили, що більш дієвими заходами дотримання платниками законодавства України про ЄСВ і ПДФО є проведення контрольно-перевірочної роботи та направлення листів платникам з метою роз’яснення наслідків недотримання цього законодавства.  

Під час проекту, зокрема, були апробовані методи ризикоорієнтованого відбору об’єктів контролю та форми взаємодії органів ДФС з платниками, які позитивно вплинули на їх поведінку та сприяли підвищенню рівня дотримання платниками законодавства України про ЄСВ та ПДФО.

Отримані позитивні результати, отримані від апробації Проекту на Вінниччини, будуть використані у подальшій роботі ДФС.



Переглядів: 1416
Поширень: 0