Товариство з обмеженою відповідальністю, що спеціалізувалося на виготовленні технічної документації із землеустрою працювало близько п\'яти років, благополучно обслуговуючи клієнтів, що бажали приватизувати земельну ділянку. Але після смерті засновника фірми, заступник директора, скооперувавшись з двома інженерами, вирішили «спростити» систему роботи до простої схеми - отримати з клієнта гроші і ... нічого не робити.

Як розповів перший заступник начальника ГУМВС у Вінницькій області Валерій Пастух, який очолює обласний УБОЗ, примітивний обман прикривався цілком легітимним договором, згідно з яким у термін до шести місяців фірма брала на себе зобов\'язання провести необхідні роботи і виготовити пакет документів, необхідних для отримання згодом державного приватизаційного акту на землю.

Заручившись підтримкою деяких голів сільрад, що мали, судячи з усього з афер свій відсоток, діячі виїжджали в райони області і агітували людей приватизувати свої ділянки. Селяни охоче погоджувалися на запропоновані обіцянки професійно і без зайвої тяганини виготовити необхідну технічну документацію. Клієнтам, що підписали договори, після закінчення зазначеного терміну, потрібно було лише отримати акти на землю. Подібні послуги коштували в середньому 700 гривень. Люди на місці платили гроші, їм видавали касові ордери ... і на цьому «робота» закінчувалася.

Заповзятливі службовці протягом року таким чином обдурили більше 100 чоловік у Томашпільському, Могилів-Подільському, Вінницькому, Оратівському районах області. Укладаючи договори з клієнтами, «земельні фахівці» заздалегідь знали, що навіть при великому бажанні виготовити таку кількість технічної документації вони були не в змозі. У деяких випадках аферисти для імітації «бурхливої» діяльності обмежувалися написанням кількох листів до управління земельних ресурсів.

Нові засновники фірми не знали про підпільну діяльність їх службовців. Щоб не було підозр зловмисники проводили по касі 1-2 договори в день, разом з тим набиваючи кишені грішми замовників.

За словами полковника міліції Валерія Пастуха, у даний момент троє підозрюваних перебувають під слідством. За привласнення коштів шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб порушено кримінальну справу. Розслідування триває. Не виключено, що слідство встановить інші злочинні факти діяльності земельних аферистів.


Переглядів: 3512
Поширень: 0