Важливим кроком у напрямку створення сприятливих умов для розвитку бізнесу та боротьби з корупцією стало запровадження в Україні принципу «єдиного вікна».

«Єдине вікно» має на меті пришвидшення оформлення експортно-імпортних операцій та є повністю автоматизованим інформаційним комплексом. Ця система приймає інформацію, обробляє її та автоматично формує відповідні повідомлення для усіх задіяних суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та суміжних служб.

Після пропуску товарів через митний кордон України, для переміщення у митницю призначення, система надсилає підприємству електронне повідомлення, у якому зазначаються види державного контролю, які завершено в пункті пропуску та які необхідно завершити у зонах митного контролю на митній території України, а також вичерпний перелік документів, необхідних для подачі відповідному контролюючому органу.

Після надсилання документів до контролюючого органу, уповноважена особа цього органу приймає рішення про завершення відповідного виду контролю, проведення огляду чи додаткової обробки товарів або повернення товару за межі митної території України та вносить повідомлення про прийняте рішення до інформаційної системи, яка в свою чергу повідомляє підприємство.

Звертаємо увагу, що при цьому проставлення відбитків штампів на паперових примірниках товаросупровідних документів не вимагається, проходження відповідних видів контролю фіксується суміжними службами в електронному вигляді.

Системою передбачено можливість випуску товарів у вільний обіг за принципом «мовчазної згоди», якщо протягом чотирьох робочих годин з моменту отримання електронного повідомлення і документів від підприємства уповноважена особа контролюючого органу не внесла до інформаційної системи рішення за результатами проведення відповідного виду контролю.

Принцип «єдиного вікна» спрощує для учасників зовнішньоекономічної діяльності умови подання документів для проведення відповідних видів контролю та дозволяє мінімізувати участь посадових осіб у їх здійсненні.

Наразі, у Вінницькій митниці ДФС 78,3% вантажів оформляється із застосуванням механізму «єдиного вікна». Практика доводить, що використання автоматичної системи інформаційного обміну між державними службами оптимізує терміни проходження митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного видів контролю. 



Переглядів: 1678
Поширень: 0