З моменту підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом товари українського походження набагато активніше почали виходити на європейський ринок. Так, Вінницькою митницею з початку року було видано 1332 сертифіката EUR.1 на товари, що експортуються до країн Євросоюзу, що майже на третину перевищує минулорічний показник. Це говорить про зростання експортних операцій вінницьких підприємств.

Найбільше сертифікатів оформлено до Польщі (686), Німеччини (143), Румунії (95). Серед інших країн партнерів – Австрія, Іспанія та Нідерланди. Найбільше вінницькі виробники експортують мед, соєву олію, тушки та частини замороженої курчати, заморожені ягоди, яблучний сік, продукти переробки з текстильної давальницької сировини, пивоварний ячмінь.

Загалом, з 2014 року митниця вже видала понад 8 тисяч сертифікатів EUR.1. Статус уповноваженого (схваленого) експортера присвоєно 11 суб’єктам ЗЕД області.

Нагадуємо, що сертифікат видається експортерам при ввезенні на митну територію країн ЄС, ЄАВТ та Чорногорії для підтвердження українського походження товарів при застосуванні преференційних ставок ввізного мита. Такий документ митниця видає безкоштовно та найкоротші терміни, що не перевищує 8 робочих годин.

Звертаємо увагу експортерів, що у зв’язку з набранням чинності з 24.01.2018 наказу Міністерства фінансів України від 20.11.2017 №950 «Про затвердження Порядку заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1», для отримання сертифіката EUR.1 експортер або його уповноважений представник повинен подати структурному підрозділу митниці, на який покладено функції з видачі сертифіката, заповнену заяву разом з декларацією, що підтверджує преференційне походження товарів з України.

Отримати консультацію з приводу видачі сертифікатів форми EUR.1 у Вінницькій митниці можна за телефоном 66-96-32.



Переглядів: 1829
Поширень: 0