Слідчими Головного управління ДФС у Вінницькій області під процесуальним керівництвом прокуратури області закінчено досудове розслідування та направлено до суду з обвинувальним актом кримінальне провадження відносно осіб, що організували та забезпечували діяльність на території області «конвертаційного центру».

Зловмисники надавали послуги з умисного ухилення від сплати податків підприємствам реального сектору економіки Вінницької, Чернівецької, Житомирської, Черкаської, Київської областей та м. Києва. З цією метою учасники «конвертаційного центру» створили, зареєстрували та проводили фінансово – господарську діяльність близько двох десятків фіктивних підприємств. Для виведення коштів у тіньовий обіг використовувалися рахунки цих підприємств, звідки невдовзі знімалися готівкою на підставі грошових чеків із завідомо неправдивими відомостями щодо цілей витрат. Загалом обсяг проконвертованих коштів склав близько 130 млн. грн.

Для ліквідації «конвертаційного центру» наприкінці минулого року одночасно було проведено 12 обшуків за місцями проживання його організаторів, співорганізаторів та учасників, в місцях здійснення незаконної діяльності, транспортних засобах, в результаті яких вилучено документи бухгалтерського та податкового обліку, засоби зв’язку, оргтехніку, на якій виготовлялися документи бухгалтерського та податкового обліку, чорнові записи та печатки, які використовувались для здійснення незаконної діяльності.

З метою відшкодування завданих збитків прокуратурою заявлено цивільний позов на суму 31,2 млн. грн., що відповідає розміру збитків, завданих незаконною діяльністю «конвертаційного центру».

Учасникам «конвертцентру» повідомлено про підозру у вчиненні цілого ряду злочинів, у тому числі в умисному ухиленні від сплати податків, легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, фіктивному підприємництві.

Кримінальне провадження відносно осіб з обвинувальним актом направлено до суду.     



Переглядів: 1597
Поширень: 0