Виведення економіки з «тіні», руйнування кримінальних схем ухилення від сплати податків та зборів до бюджету, викриття суб’єктів господарювання, які умисно не сплачують податки, або ж сплачують їх неповною мірою – це ті основні завдання, які стоять перед співробітниками податкової служби у ході реалізації загальнодержавної операції «Бюджет».

Перевірки і відпрацювання в рамках операції за досить короткий термін («Бюджет» стартував 9 квітня) принесли суттєві результати. Так, за цей час до державної казни донараховано 66,2 мільйона гривень, упереджено безпідставного відшкодування податку на додану вартість на суму майже 9 млн. грн. Усі ці десятки мільйонів – кошти, що виводилися або ж уже виведені в тіньовий обіг.

Між тим, не зважаючи на нарікання про посилення податкового тиску на бізнес, під відпрацювання і перевірки потрапляють далеко не всі суб’єкти господарювання, а лише підприємства із категорії підвищеного ризику. Приміром, такі, де при річних оборотах у десятки мільйонів гривень до бюджету у вигляді податку на прибуток надходить менше 1 відсотка. Таких підприємств у рамках операції «Бюджет» відпрацьовується 43. Майже на половині з них уже проведені перевірки. Відпрацьовується не лише фінансово-господарська діяльність підприємств, податківці прослідковують також увесь ланцюг проведених операцій, в ході якого виявляють чимало фіктивних фірм, що слугують інструментом перекачування грошей в обхід казни.

Для двох підприємств перевірки завершилися порушеними кримінальними справами – за ч.3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах) відносно посадовців вінницького підприємства, що з використанням рахунків фіктивних фірм перекачували гроші у «тіньову» готівку, а також за ч.2 ст.15, ч.4 ст. 191 КК України відносно посадовців підприємства-виробника за фактом замаху на привласнення коштів державного бюджету України у вигляді отримання бюджетного відшкодування ПДВ. Завдані збитки по справах у сумі 3 мільйони гривень відшкодовані повністю.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 3409
Поширень: 0