Питання погашення заборгованості із зарплати у повному обсязі обговорювалося 26 липня на розширеному засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат за головуванням першого заступника голови обласної державної адміністрації Івана Мовчана.

За інформацією начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Віталія Давиденка погашення заборгованості із зарплати у повному обсязі залишається одним з найактуальніших завдань. На Вінниччині всі керівники підприємств-боржників офіційно попереджені про відповідальність за затримку з виплати зарплати. Комісіями уточнені списки підприємств–боржників. Необхідні матеріали щодо заходів адмінвпливу доопрацьовуються в державній терінспекції праці у Вінницькій області.

За порушення трудового законодавства до різних видів відповідальності притягнуто більше 245 керівників підприємства-боржників. На 33 керівників матеріали передані правоохоронним органам, але ситуація вказує на недостатню щоденну роботу з боржниками.

На сьогодні в області нараховується 204 підприємства, що не забезпечують своєчасну виплату зарплати. В тому числі 117 належать до категорії економічно активних, з яких 8 – державної (2,8 млн. грн.), 18 - комунальної (6,4 млн. грн.). За статистичними даними, станом на 01.07.2010 року, загальна сума боргу з виплати зарплати становила 34,5 млн. грн., в тому числі: 24,4 млн. грн. (64,9%) - на економічно активних підприємствах, 10,3 млн. грн. (29,9%) – на підприємствах-банкрутах, 1,8 млн. грн. (5%) - на підприємствах, які зупинили господарську діяльність.

Станом на 1 липня 2010 року 9 районів: Іллінецький, Крижопільський, Могилів-Подільський, Оратівський, Погребищенський, Томашпільський, Чернівецький, Чечельницький, Ямпільський не мали боргів із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах. 12 адміністративно-територіальних одиниць області, а саме міста Козятин, Ладижин та 10 районів: Барський, Бершадський, Калинівський, Могилів-Подільський, Погребищенський, Тиврівський, Томашпільський, Хмільницький, Шаргородський та Ямпільський) виконали свої зобов’язання щодо графіку погашення заборгованості із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах.

Загалом за червень 2010 було погашено на економічно активних підприємствах 3,4 млн. грн.. Загальний графік погашення заборгованості із виплати заробітної не був виконаний через збільшення заборгованості із зарплати на підприємствах банкрутах на 2,6 млн. грн. Особливе занепокоєння викликає ситуація з виплатою заборгованості на підприємствах міст обласного значення. Насамперед, обласного центру, де сконцентровано майже 50 % загальнообласного боргу. За даними щоденного моніторингу, підписаного кожним з керівників районів та міст області за 24 дні липня повністю розрахувалися з боргами 17 підприємств. Підсумовуючи сказане В. Давиденко наголосив на необхідності активніше працювати над погашенням заборгованості із заробітної плати.

Про стан погашення заборгованості відзвітували голови Вінницької, Козятинської, Мурованокуриловецької, Немирівської, Тульчинської райдержадміністрацій та інших РДА, а також заступник Вінницького міського голови.

На засіданні комісії обговорювалися питання щодо підготовки закладів освіти області до нового навчального року, про підготовку житлово-комунального господарства до роботи в зимовий період та питання посилення соціального захисту населення при оплаті житлово – комунальних послуг.

Підводячи підсумки засідання комісії І. Мовчан зазначив, що в першу чергу всіх керівників районів та підприємств-боржників повинно хвилювати питання захисту населення, які страждають від несвоєчасної виплати заробітної плати. Необхідно відпрацювати важелі впливу на «горе-господарів». Повинна проводитися щоденна та системна, конкретна робота керівництва районів із боржниками і 1 вересня кожен керівник має прозвітувати про проведену роботу. У разі неефективності будуть прийматися відповідні заходи. Робота повинна проводитися дієва та інтенсивна.


Переглядів: 3613
Поширень: 0