«Я завжди намагався грати за правилами. Але зараз це не виходить. Або ж треба працювати собі у збиток», - розповідає юрист Олег Журавель. За його словами, сьогодні невигідно бути працюючим на єдиному податку СПД - суб\'єктом підприємницької діяльності, як з податкової класифікації називаються всі підприємці-фізособи. І пан Журавель роздумує, що вибрати - загальну систему оподаткування або зовсім піти в тінь, займаючись бізнесом нелегально.

Податкові ініціативи уряду, а саме: зростання ставок єдиного податку, введення обов\'язкового пенсійного страхування і заплановане скорочення видів діяльності для платників єдиного податку, поставили перед такою дилемою багатьох підприємців-спрощенців, яких всього в Україні налічується 1,1 млн. чоловік. «На зустрічах люди кажуть, що будуть закривати свої бізнеси», - зазначає член Ради з зовнішньоекономічної діяльності при Кабміні, Оксана Продан. Якщо сьогодні, за її підрахунками, податкова знає про 80% підприємців-фізосіб, то дуже скоро ця частка може сильно зменшитися.

Подвійні витрати

Усі в тінь. Цього літа підприємці, що працюють на єдиному податку, зіткнулися з різким зростанням витрат. Мало того, що був збільшений сам податок, їх ще й зобов\'язали платити єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду та інших фондів соціального страхування - від 36,62% до 49,7% залежно від умов праці (див. довідку). Причому, якщо СПД використовує працю найманих працівників, йому доведеться сплатити «соцстрах» і за них. Наприклад, Олег Журавель, в юридичній конторі якого працюють троє співробітників, буде змушений щомісяця перераховувати до податкової та фонди більше тисячі гривень. «Я розумію, що при існуючому дефіциті Пенсійного фонду слід шукати додаткові джерела доходів. Проте зараз, коли криза не закінчилася, багато підприємців просто не зможуть платити ще й ці збори», - говорить президент Спілки орендарів і підприємців України Віктор Хмельовський.

Щоб уникнути витрат, багато підприємців планують йти «в тінь» або «півтінь». У першу чергу, відмовившись офіційно реєструвати найманих працівників. За оцінками Хмелевського, по всій країні їх налічується приблизно 5,5-6,5 млн.

«У мене зараз працюють 4 бухгалтера, які ведуть звітність для кількох десятків фірм і фірмочок. Я думаю, мені доведеться за документами всіх звільнити, залишивши себе єдиною співробітницею. І лише для того, щоб зберегти офіс», - ділиться луганчанка Тетяна. Деякі підприємці планують об\'єднатися. «Створивши єдине підприємство з колегами-програмістами, можна платити за один патент, а не за чотири-п\'ять», - підкреслює програміст Сергій Максимович. Сам він повністю зникнути з поля зору податкової не може, оскільки виконує замовлення держорганів, які вимагають працювати по-білому і надавати рахунки.

Тінь і півтінь

Усі в тінь.Однак не тільки зростаючі витрати на утримання СПД змушують підприємців замислитися про тіні. У проекті податкового кодексу записано, що на єдиному податку не зможуть працювати аудитори, рекламники, бухгалтери, інтернет-магазини та оптова торгівля. У поданому у вівторок, 3 серпня, другому варіанті кодексу цей перелік скорочується - право на єдиний податок втрачають торгівці підакцизними товарами, охоронні агентства, фінансові посередники, що працюють з мобільним зв\'язком. Втім, відзначають експерти, поки проект кодексу буде обговорюватися, цей перелік ще не раз переглянуть.

Співробітникам, які працюють у галузях, що потрапили під скорочення, доведеться платити 15% податку на доходи фізосіб. «При цьому відповідно до роз\'яснень Мінекономіки, оптовою торгівлею вважається не тільки продаж товару великими партіями, але й продаж однією компанією іншій. Тобто власник СПД не зможе продати свій товар ні одному підприємству. Навіть якщо це будуть два предмети», - обурюється Оксана Продан.

«Я просто ліквідую підприємство і зареєструю нове, що займається по паперах тільки роздрібною торгівлею. За договором з постачальниками я не можу ставити націнку вище 29% вартості товару, а якщо платити тільки 15% прибуткового, неважко порахувати, що залишиться мені», - пояснює киянин Дмитро, який продає імпортні товари. У крайніх випадках підприємці мають намір вирішувати питання, пропонуючи місцевим інспекторам хабара. Ще простіше буде тим, чия робота пов\'язана з інтелектуальними послугами. «Якщо бухгалтери не зможуть працювати на єдиному податку, я ліквідую компанію і буду видавати під іменами своїх клієнтів звіти наших співробітників», - безапеляційно говорить Тетяна. Юрист Олег з нею солідарний.

Спроба уряду збільшити суму зборів з СПД (за даними ДПАУ, 3,9 млрд. грн. за 2009 р.) може провалитися. «Якщо б бізнесменам дали час пристосуватися до змін, багато хто б спокійно перейшли на загальну систему або зареєстрували юрособи», - вважає Оксана Продан. Але гірше інше: зіткнувшись з новими правилами, українці можуть втратити інтерес до підприємницької діяльності. «З початком кризи багато хто вирішив почати свою справу (у цьому році за 6 місяців зареєструвалося 44,5 тис. СПД.). Багато з них працюють на єдиному податку. Якщо всі нові правила вступлять в силу, майбутні підприємці подумають, чи варто з цим зв\'язуватися», - упевнений Віктор Хмелевський. Деякі вже відмовляються від бізнесу. «Ми з дружиною обоє були еспедешниками, займалися продажами різного устаткування. Зараз вона кинула цю справу і влаштувалася на держслужбу», - зітхає киянин Кирило.

Нові правила бізнесу

Максимальний дохід, неоподатковуваний податком, зменшується з 500 тис. до 300 тис.
Максимальний єдиний податок збільшується з 200 до 600 грн./міс.
Єдиний соціальний внесок - потрібно буде платити щомісяця 328,5 грн. за кожного співробітника фірми.
Перелік галузей - після прийняття Податкового кодексу на єдиному податку не зможуть працювати торгівці підакцизними товарами, охоронні агентства, фінансові посередники, що працюють з мобільним зв\'язком.


Переглядів: 6718
Поширень: 0