Співробітники Управління державної служби боротьби з економічними злочинами УМВС України у Вінницькій області викрили злочинну діяльність посадових осіб однієї з державних податкових інспекцій Вінницької області, протиправні дій яких спричинили одному малому підприємству збитки у розмірі 1 мільйон гривень.

Про це повідомив начальник УДСБЕЗ України у Вінницькій області Сергій Бевзенко.

У 2007 році службові особи однієї ДПІ в області, зловживаючи службовим становищем, підготували завідомо неправдиві документи щодо порушення справи про банкрутство одного колективного виробничого торгівельно-комерційного малого підприємства. Підставою для цього став той факт, що підприємство відсутнє за юридичною та фактичною адресами, має прострочену податкову заборгованість та не подає податкової звітності. Під час підготовки документів щодо порушення справи про банкрутство посадові особи ОДПІ використали реквізити існуючого підприємства, а адресу його реєстрації свідомо викривили.

В серпні 2007 року постановою Господарського суду Вінницької області підприємство було визнано банкрутом. Після цього розпочалась його ліквідаційна процедура.

Порушуючи вимоги ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», ст. 25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», посадовці ОДПІ взяли участь у проведенні інвентаризації майна існуючого підприємства та включили його до ліквідаційної маси.

Таким чином, податківці, шляхом зловживання службовим становищем та підробкою офіційних документів, здійснили протиправне відчуження основних засобів виробничого підприємства, вартість яких складає 1 мільйон гривень.

За даним фактом стосовно посадових осіб ОДПІ прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.3, ст. 364 та ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України - «Зловживання владою або службовим становищем», «Службове підроблення». Їм загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років та з конфіскацією майна.


Переглядів: 3254
Поширень: 0