12 січня разом із проектом міського бюджету на 2011 рік виконком міської ради затвердив Програму соціально-економічного розвитку Вінниці на поточний рік. Цей документ передбачає планування заходів, які спрямовані на розбудову та розвиток міста. У цій програмі також прогнозуються економічні показники, які очікуються у поточному році.

В минулому році дії міської влади, підприємств, організацій та установ спрямовувались на вихід з фінансової та економічної кризи. Міською радою були прийняті визначальні для міста документи - «Концепція стратегічного плану розвитку міста на період 2011-2020 роки» та «Статут міста». Своєчасно реагувати на ситуацію та вживати ефективних заходів дозволила створена система моніторингу основних показників провідних галузей економіки та соціальної сфери міста.

За рік вдалось стабілізувати ситуацію на ринку праці, збільшити темпи зростання заробітної плати та скоротити заборгованість з її виплати, досягнути запланованого рівня реалізації промислової продукції, поліпшити ситуацію у будівельній галузі, забезпечити безперебійну роботу підприємств житлово-комунального господарства. У місті своєчасно виплачувались пенсії та соціальні виплати, були створені умови для подальшого розвитку гуманітарної сфери.

У 2011 році планується продовжити цю роботу та утримувати курс в напрямку розвитку обласного центру. Зокрема прогнозується збільшення обсягів реалізації промислової продукції до 4 мільярдів гривень; продовження розвитку промислових підприємств міста. Збереження позитивної динаміки передбачається, здебільшого, за рахунок підприємств харчової промисловості міста. Планують збільшити обсяги виробництва на 2-5% ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика», «Вінницький олійножировий комбінат», ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика», ТОВ «Аграна Фрут Україна», «Авіс». За рахунок нарощування експортного потенціалу, розробку та впровадження у виробництво нових серій фармацевтичної продукції, синтетичних миючих засобів розширити ринки збуту та збільшити обсяги реалізації продукції планують підприємства хімічної промисловості ЗАТ «Вінницяпобутхім», ТОВ «Бета-В», «Сперко Україна». Загалом, на діючі підприємства, до статутного фонду яких входить іноземний капітал, очікується надходження 10 мільйонів доларів прямих іноземних інвестицій.

Разом з тим, ситуація в галузях машинобудування та оброблення металу залишатиметься напруженою. Причиною цього є нестача обігових коштів, зношеність основних фондів та висока вартість металопродукції. Подальший розвиток легкої промисловості залежатиме від кон’юнктури на світових ринках, оскільки провідні підприємства галузі працюють на замовлення іноземних фірм.

Економічні показники, які були зафіксовані у минулому році, дають можливість прогнозувати збільшення обсягів роздрібного товарообігу на 22,1%, реалізації платних послуг – на 10%. Очікується також розширення мережі підприємств торгівлі, ресторанного господарства та об’єктів з надання послуг на 40 одиниць.

Фахівці підрахували, що у поточному році у Вінниці середньомісячна заробітна плата зросте на 34,7%. Минулого року у Вінниці покращилась ситуація із зайнятістю населення, тому у поточному році прогнозується стабілізація на ринку праці, але стрімких «злетів» по працевлаштуванню не очікується.

Програмою соціально-економічного розвитку на поточний рік передбачається продовження усіх програм, які були започатковані в обласному центрі протягом кількох останніх років. Зокрема, планується капітально відремонтувати 44,57 тис. м2 вінницьких автошляхів та здійснити поточний ремонт 59,0 тис. м2 доріг. Продовжиться реалізація проекту благоустрою дворових територій, скверів і асфальтування тротуарів. Після завершення основних обсягів робіт з вуличного освітлення міста, буде додатково встановлено більше 1800 світлоточок (на тих ділянках, де взагалі немає електричних опор). Розпочнеться комплексна модернізація теплоенергетичного комплексу міста. Продовжиться робота з модернізації ліфтового господарства.

Покращиться і транспортне обслуговування мешканців міста. Буде створена єдина диспетчерська служба пасажирського транспорту міста, планується придбати 12 міських автобусів великого класу, продовжиться впровадження автоматизованої системи керування дорожнім рухом (АСКДР).

Крім того, у поточному році у Вінниці планується продовження роботи по скороченню черги у дитячі садки. Для цього у дошкільних навчальних закладах планується додатково відкрити 15 груп, а в мікрорайоні «Поділля» - продовжити будівництво дитячого садочку. Окрім цього, у 2011 року в мікрорайоні «П’ятничани» розпочнеться будівництво нової школи.

«Позитивні тенденції економічного росту у минулому році дають усі підстави прогнозувати продовження росту показників і в 2011 році, - говорить міський голова Володимир Гройсман. – Ми також очікуємо зростання інвестиційного потенціалу, розвиток існуючих підприємств, збільшення кількості суб’єктів підприємницької діяльності».


Переглядів: 3753
Поширень: 0