Співробітники податкової міліції Вінниччини викрили підприємців, які своєю діяльністю умисно завдали державі збитків на суму більше 9 млн. грн., ухилившись від сплати податків на прибуток та на додану вартість.

Будучи підприємцем на спрощеній системі оподаткування, вінничанин тим не менш проводив торговельно-посередницькі операції на десятки мільйонів гривень. Для «прикриття» використовував діяльність директора двох вінницьких підприємств, 28-річного інваліда другої групи. Саме через його фірми підприємець реалізовував сільськогосподарську продукцію (насіння соняшника, ріпаку, злакові) переробним підприємствам, яку закуповував переважно в малих фермерських господарствах, у населення. На рахунки фірм надходила виручка, звідки директор її знімав і віддавав «замовнику» готівкою, отримавши свою винагороду (в середньому 50 гривень за тонну реалізованої продукції).

А щоб збільшити власний податковий кредит – суму понесених витрат у зв’язку з придбанням товарів, на яку дозволяється зменшити оподатковуваний дохід – створили фіктивну фірму-платника ПДВ, у якої начебто і закуповували всю продукцію. Цей крок дозволив їм суттєво зекономити на нарахуванні та сплаті податків на прибуток та на додану вартість, щоправда, подібна економія передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від сплати податків. Схему розкрили працівники відділу протидії незаконному відшкодуванню ПДВ управління податкової міліції ДПА у Вінницькій області. Оскільки загальна сума проведених операцій купівлі-продажу сягнула близько 50 млн. грн., то й сума ухилення перевищила 9 мільйонів.

Наразі обидва підприємці перебувають під слідством. Їм доведеться відповідати за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч.3 ст. 212 КК України). Крім того, слідчі податкової міліції довели факт співучасті у скоєнні злочину, яка обтяжить зловмисникам без того сувору санкцію – 5-10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 2917
Поширень: 0