Цей документ передбачає, що 100% виручки, яка надходить на розрахункові рахунки теплопостачальних підприємств від всіх категорій споживачів (оплата за тепло) перераховується на рахунки НАК «Нафтогаз України». Про це зокрема йшлося на нараді першого заступника міського голови Івана Михайлюка із керівниками теплоенергетичного комплексу міста, яка відбулась 2 лютого у мерії.

На сьогоднішній день у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України (№1082 від 03.12.08 р.) щодо удосконалення схем розрахунків за використану електроенергію та природний газ, плата за теплову енергію від усіх категорій споживачів повинна зараховуватись на поточні рахунки теплоенергетичних підприємств із спеціальним режимом використання. Цією Постановою передбачено, що із частки розрахунків за тепло встановлюється відповідний відсоток коштів, які залишаються на підприємстві для оплати загальнообов\'язкових платежів (заробітної плати, податків, кредитів на погашення вартості газу тощо). Затверджений 1 лютого цього року компанією «Нафтогаз України» Реєстр передбачає, що усі кошти, які будуть надходити через Ощадбанк у рахунок сплати за блакитне паливо, будуть перераховуватися «Нафтогазу» у повному обсязі. Відтак підприємства комунальної теплоенергетики у лютому можуть стати боржниками та залишитись без коштів на погашення вказаних платежів та кредитів банкам.

На думку генерального директора КП «Вінницяміськтеплоенерго» Сергій Коваленко, такі дії з боку НАК «Нафтогаз України» суперечать Постанові Кабміну №1082 від 03.12.08 р. «Із тих коштів, які наше підприємство отримувало від споживачів у якості розрахунків за спожите тепло, частина відраховувалась за блакитне паливо, але залишався певний відсоток коштів на оплату обов\'язкових платежів, - говорить Сергій Коваленко. - Сюди входять і витрати на заробітну плату, і розрахунки за комунальні послуги (електроенергія, вода), і податки, і кредити, які були отримані на погашення газу тощо. Тепер підприємствам теплоенергетики не лише Вінниці, а й усієї України, загрожує досить неприємна ситуація - упродовж лютого відбудеться нарощування боргів. Колективи можуть несвоєчасно отримати заробітну платню, а проти їх керівників у такому випадку можуть порушити кримінальні справи, через несплату податків можуть накласти штрафні санкції. В цілому ж для підприємств через борги за комунальні послуги можливе відключення від електроенергії, газу та води, і, як наслідок, зупинки роботи котелень».

За словами Сергія Коваленка, наразі вінницькі тепловики готують листи на адресу Прем\'єр-Міністра України Миколи Азарова, а також безпосередньо до національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» щодо протиправних дій з боку останньої. «Якщо в інших обласних центрах підприємства-надавачі послуг з теплоенергії будуть діяти та порушуватимуть це питання, сподіваємось, що ситуація буде вирішена на користь теплоенергетиків», - говорить Сергій Коваленко.


Переглядів: 5018
Поширень: 0