Викорінення тіньового сектора економіки і недопущення виведення коштів у нелегальний обіг – основні завдання, які стоять перед силовим підрозділом податкової служби – податковою міліцією.

Найчастіше маніпуляції із виведенням коштів у тіньовий обіг здійснюються у галузі земельних відносин, операцій із купівлі-продажу товарів і послуг, на ринку металобрухту. Останній проявляє сьогодні особливу активність: до заготівельників брухту розкрадають і несуть усе, починаючи від предметів комунальної власності (люки, металеві деталі ліфтів, приладдя спортмайданчиків) до металевих конструкцій недіючих підприємств, зокрема гігантів, що формували свого часу економіку регіону.

Чи не найбільшого резонансу в даному контексті набувають ситуації з закриттям та подальшою ліквідацією цукрових заводів на Вінниччині – з 43 цукрових заводів минулого сезону приймали сировину лише 12. Слава «цукрового Донбасу» країни поступово змінилася хроніками рейдерських захоплень підприємств та «розпилюванням на металобрухт», що завершувалося навіть загибеллю людей.

У сфері заготівлі та реалізації металобрухту додалося роботи співробітникам податкової міліції. Так, за останній час в області викрито 3 злочини за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах підприємствами, які здійснюють заготівлю і подальшу реалізацію брухту чорних металів, виявлено 14 фактів порушень під час проведення даних операцій, вилучено з незаконного обігу товару на суму майже 1,5 млн. грн. Схема злочинної діяльності, як правило, полягає у використанні фірм із ознаками фіктивності з інших регіонів країни (часто у злочинній схемі задіяні фірми із кількох густонаселених регіонів держави). За легендою, начебто саме у них – платників ПДВ – місцеві підприємства купують партії металобрухту за чималі кошти, а не у населення за готівку. Подібні маніпуляції у підсумку дають можливість «зекономити» на сплаті чималих сум податку на прибуток та ПДВ до бюджету. А фірма-«помічник», виконавши місію переведення коштів у «тінь» і забравши на себе усі податкові зобов’язання підприємства-замовника, зникає.

Так, кілька приватних підприємств у Вінниці закупили партії металобрухту в одеської фірми. Встановлено, що фірма-продавець не могла здійснювати реалізацію металобрухту на адресу вінничан, оскільки не мала для цього відповідних потужностей, зокрема, майданчику та складських приміщень для збереження та обробки металобрухту, що є обов’язковим при отриманні ліцензії. Це дало підстави поставити під сумнів факт здійснення суб’єктом господарювання основного виду діяльності. На підставі зібраних матеріалів на вінницьких підприємствах були проведені перевірки, за результатами яких донараховано податків на суму 5,1 млн. грн. Відносно посадових осіб порушена кримінальна справа за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Загальна сума ухилення від сплати податків у сфері незаконного обігу металобрухту лише за перші півроку 2011-го складає понад 15 млн. грн. 2 кримінальні справи нещодавно направлені до суду для притягнення обвинувачуваних до кримінальної відповідальності. Операція по виявленню порушень закону в операціях купівлі-продажу металобрухту триває.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 5306
Поширень: 0