Розпочнеться свято урочистою церемонією підняття прапору міста, після чого на вул. Соборній триватиме театралізована костюмована карнавальна хода. Її учасниками стануть як місцеві, так і спеціально запрошені колективи зі Львову, Києва та Одеси. Братимуть участь у святкуванні Дня міста і колективи з Кракова, Будапешту, Варшави та Гданська. Але основними учасниками карнавалу будуть саме вінницькі танцювальні творчі колективи. Їх буде задіяно більше десятка, а також актори Вінницького обласного академічного музично-драматичного театру ім. Садовського та обласного академічного театру ляльок «Золотий ключик». Учасниками ходи стануть також аматорські студентські колективи. Пересуватись карнавальна хода буде і пішки, і з допомогою спеціально задекорованих платформ. Так, на одній з них буде наш джазовий колектив «ВінБенд». Інша стане імпровізованою сценою, де гратимуть весілля. А взагалі у ході будуть і національно-фольклорний блок, і «латинос» (тут глядачі побачать бальників і танці у виконанні іноземних студентів), і костюмований спортивний блок (в ньому будуть задіяні вінницькі спортсмени, однак навряд чи глядачі зможуть їх упізнати), і інші, не менш видовищні театралізовані блоки.

Аби вінничани у повній мірі могли насолодитись цим масовим театральним дійством, карнавальна хода буде мати декілька зупинок. У ці моменти Соборна буде перетворюватись на імпровізовану сцену. А по завершенню ходи вже уся центральна частина міста перетвориться у велику сцену - карнавал продовжуватиметься у виставах вуличних театрів та хореографічних композиціях вінницьких колективів, які плануються у Центральному парку, по вул. Грушевського, на Соборній, а також на майданчиках, які саме до Дня міста запрацюють в оновленому вигляді - у скверах Пирогова та Козицького. Кожен з них працюватиме і як театральний, і як танцювальний майданчик – це стане ще одним сюрпризом для вінничан.

Таких сюрпризів організатори святкувань готують чимало, але поки що не усіма готові ділитись. Утім, сподіваються, що все складеться вдало – адже у карнавальної ходи будуть ще й свої янголи-охоронці.

Минулого року День міста святкували за півтора місяці до проведення виборів, коли на повну тривала передвиборча агітація. Молодіжні громадські організації тоді звернулись із ініціативою проголошення акції «День міста - поза політикою». Ініціатива молоді переросла у традицію – цьогоріч організатори святкувань також звертаються до місцевого політикуму не політизувати свято. «Відзначати свій День народження Вінниця буде без гасел та прапорів, адже це родинне свято, - переконаний міський голова Володимир Гройсман, - свято, яке об’єднує усіх вінничан, адже основна мета його проведення, ще більше наблизити вінничан один до одного». У Центральному парку, як і під час усіх загальноміських свят, продаж алкоголю буде заборонено.

Довідка:
Слово «Карнавал» походить від латинського «carrus navalis» - так називали ритуальний віз-корабель, на якому у прадавній Європі у свята возили ідолів плодючості. Головним прототипом сучасних карнавалів стали давньоримські сатурналії, коли римляни влаштовували свята, що відновлювали часи загальної рівності та процвітання. Із приходом християнства сатурналії, як і інші язичницькі обряди, були заборонені, але сама ідея свята перевтілення, яке робило рівними усіх учасників, пережила століття і розквітла з новою силою у європейських карнавалах, батьківщиною яких стала Венеція. Перша згадка про венеціанські карнавали з’являється в XI столітті н. е. Однак епохою найвищого розквіту венеціанського карнавалу стало XVIII сторіччя, яке італійці називають «сетченто». Слава і популярність карнавалу були настільки високими, що навіть представники королівської крові інкогніто брали у ньому участь. Але за епохою розквіту карнавалу почалась епоха його занепаду аж до повної заборони його проведення Наполеоном Бонапартом. Після чого венеціанський карнавал канув в Лєту більш ніж на півтора століття і відродився лише у 1980 році.


Переглядів: 3341
Поширень: 0