Рівно десять років тому під час святкування Дня авіації на території колишнього штабу Головного командування Військово-Повітряних Сил Збройних Сил України було відкрито експозицію бойової авіаційної техніки.

На той час вона нараховувала 18 одиниць авіаційної техніки – 4 вертольоти: Мі-2, Мі-8Т, Мі-24, Ка-27ПЛ і 14 літаків тактичної авіації: МіГ-21ПФМ, МіГ-23МЛД, МіГ-25РБС, МіГ-27К, МіГ-29, Су-15ТМ, Су-17М3, Су-24, Су-25, Су-27, Як-11, Як-28ПП, Як-38М (вертикального зльоту і посадки), Л-39, ВР-2 “Стриж” (безпілотний). Експонати підбиралися з тих, які відпрацювали свій строк експлуатації або були зняті з озброєння.

Географія авіаційних експонатів музею охоплює всі куточки України. Техніка прибула з Білої Церкви, Лиманського, Одеси, Луцька, Бельбека, Львова, Конотопа, Василькова, Арциза, Кіровського, Севастополя. Уся техніка – це не виготовлені макети, а реальні бойові машини, в яких збережено обладнання кабін, для того, щоб відвідувачі музею мали можливість, розглядаючи їх, подумки наблизитися до відчуттів пілота. Основна частина техніки прибула у розібраному вигляді автомобільним транспортом і збиралася на території музею. А літаки МіГ-23МЛД, МіГ-25РБС, Су-24 перелетіли на аеродром у Вінницю своїм ходом.

Після створення нового виду Збройних Сил України – Повітряних Сил – експозиція почала поповнюватися зразками техніки зенітних ракетних і радіотехнічних військ. До урочистого відкриття експозиції, яке відбулося 9 травня 2005 року і присвячувалось 60-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні, на території музею вже знаходились стаціонарні пускові установки з ракетами зенітних ракетних комплексів С-75М2 “Волхов”, С-125М1 “Нева”, С-200В “Вега”, самохідні пускові установки ЗРК “Бук-1М”, “Куб”, “Круг”, “Оса-АК”, самохідні пускові установки зенітно-ракетних систем С-300В1, С-300ПС, радіолокаційні станції 19Ж6, ПРВ-17. Сьогодні експозиція Військово-історичного музею Повітряних Сил Збройних Сил України нараховує 41 експонат військової техніки, а у фонді налічується більше 2000 предметів. Колективом музею створено декілька тематичних експозицій: “Вінничани – Герої Радянського Союзу”, “43-я Ракетна армія та Ракетні війська стратегічного призначення”, “Історія створення Військово-Повітряних Сил”, “Історія військ протиповітряної оборони”, “Авіаційна стрілецька зброя з початку реактивної ери”. У тематичних залах представлено моделі авіаційної та радіотехнічної техніки, комплекси зенітних ракетних військ.

– Серед раритетів музею, – розповідає Володимир Дерновий, – пам’ятник-літак Як-11, встановлений на честь 55-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, та літак МіГ-15. Його відкриття було приурочене 90-річчю з дня народження тричі Героя Радянського Союзу, маршала авіації Івана Кожедуба. Є у нас і легендарний ракетний комплекс РСД-10 “Піонер”. Таких комплексів у світі залишилося лише три, один із них – у нашому музеї. Крім того, поки що тільки у Вінниці у Військово-історичному музеї ЗС України можна побачити винищувач четвертого покоління серійної конфігурації Су-27.

Хоча музей знаходиться на території військової частини й про намір його відвідати екскурсанти повинні сповістити керівництво музею заздалегідь, екскурсії тут проводяться практично щодня. Відвідувачі мають змогу оглянути сучасні літаки-винищувачі, штурмовики, бомбардувальники, розвідники, безпілотні літальні апарати, комплекси зенітних ракетних військ, на яких воїни Повітряних Сил несуть бойове чергування, дізнатися про історичний та бойовий шлях українських Збройних Сил. За 6 років, а саме стільки ведеться статистика, у музеї побувало понад 120 тисяч екскурсантів.

Серед екскурсійних маршрутів столиці Поділля Військово-історичний музей Повітряних Сил Збройних Сил України один з найпопулярніших, адже експонати, що представлені тут, зберігають пам’ять про героїчні сторінки нашої історії, розповідають про розвиток військової авіації та військ протиповітряної оборони, змальовують суворі будні захисників неба.

 


Переглядів: 14486
Поширень: 0