Дні Мазовії - центрального регіону Польщі пройдуть з 23 по 25 вересня на Вінниччині, Житомирщині та Хмельниччині в рамках головування Республіки Польща у Раді Європейського Союзу.

Як повідомив Генконсул Республіки Польща у Вінниці пан Кшиштоф Свідерек, проект реалізовується Генконсульством Республіки Польща у Вінниці для трьох областей, які територіально обслуговує установа. Загалом, під час головування Польщі у Раді ЄС у найбільших світових столицях пройдуть понад 2500 культурно- мистецьких заходів.

«Ми маємо честь приймати велику делегацію із Мазовії у Вінницькому консульському окрузі. Програмою передбачено зустрічі із представниками української влади - губернаторами, мерами міст, семінари та українсько-польські зустрічі підприємців. У плані заходів передбачено відкриття чотирьох польських виставок та проведення великої промопрограми регіону Мазовії. Але справжньою родзинкою та мистецькою окрасою Днів Мазовії на Поділлі стане концерт найбільшого у світі за кількістю артистів Державного Народного Ансамблю Пісні і Танцю «Мазовше». Він виступатиме на кращих сценах консульського округу: в Бердичеві, Вінниці і Кам’янець-Подільському», - розповів Генконсул.

Голова дипломатично - консульського представництва Польщі у Вінниці висловив сподівання, що виступ Державного Народного Ансамблю Пісні і Танцю «Мазовше» ім. Тадеуша Сигетинського, який відбудеться у Вінниці 24 вересня о 18.30 в Державному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Садовського, стане найкращою екскурсією для вінничан по фольклорній Польщі. Адже, не виїжджаючи за межі України, можна буде ознайомитись одним з найкращих культурних колективів цієї країни.

«Ансамбль концертував на 6 континентах, але вперше концертуватиме на Поділлі та Поліссі, а саме в Бердичеві, Вінниці та Кам`янець-Подільському. Ансамбль у 1948 році заснували знавець польського фольклору, композитор і диригент, професор Тадеуш Сигетинський і його дружина Міра Зиминська-Сигетинська. Вони прагнули зберегти достовірні зразки народних танців та створити нові форми для популяризації національної хореографії. Репертуар ансамблю складається з танців усіх регіонів Польщі. Відтак, артисти везуть до України понад 5 тисяч кілограмів костюмів. Оскільки польський народний танець будується, зазвичай, як парно-масовий і кожен артист під час концерту змінює костюм 7-9 разів, видовище обіцяє стати незабутнім. У пластиці польського танцю поєднується граціозність і мужність, тонка ліричність і бурхливий темперамент, однак все це разом подається доволі строго і стримано. І усе це дійство супроводжуватиметься «живою» музикою у виконанні симфонічного оркестру. Додам, що на концертах колективу були присутні короновані особи, президенти, а також Папа Римський Йоанн Павло ІІ», - інформував пан Свідерек.

Він також додав, що концертна програма складається з двох частин, кожна по п’ятдесят хвилин, із 20-хвилинним антрактом. К. Свідерек анонсував чотири виставки у Вінниці та Кам\'янці - Подільському, присвячені великим полякам: у Вінниці буде відкрито виставку видатного польського композитора та дипломата Яна Ігнація Падеревського, який народився у селі Курилівка під Хмільником та поета і діяча національно-визвольного руху, якого порівнюють із Байроном та Гете – Адама Міцкевича.

«Біографічна виставка, присвячена Ігнацію Яну Падеревському, відкриється у Вінницькому краєзнавчому музеї. Експонати приїдуть до Вінниці одразу з Брюсселя, де вони були представлені у Польському Домі в Брюсселі під час інавгураційних заходів з нагоди головування Польщі у Раді Європи в другому півріччі 2011 року. Виставка видань творів та особистих речей поета Адама Міцкевича, відкриється в обласній науковій бібліотеці ім. Тімірязєва», - уточнив дипломат.

За словами Генконсула, на святкування Днів Мазовії очікується приїзд великої делегації дипломатичного корпусу із Польщі та України. Зокрема, приїде Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Генрик Літвін із дружиною Анною та делегація Мазовецького воєводства на чолі із Маршалком Адамом Струзіком. Запрошення на гала-концерт та прийом отримали народні депутати України, голови польських національних товариств в Україні, керівництво Уряду та Адміністрації Президента України.

ДОВІДКА.

Мазовія (Мазовше, пол. Mazowsze), історична область Польщі, у середньому плині Вісли і нижньому плині Нарева і Західного Бугу. Назва походить від назви племені мазовшан. Столицею Мазовецького князівства було місто Варшава. У 1999 було створено Мазовецьке воєводство, як один з 16 адміністративних регіонів Польщі.

Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці обслуговує мешканців Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей. Офіційно на Вінниччині проживає 300 тисяч поляків,
у м. Вінниці - 10 тисяч. В обласному центрі діють 6 польських товариств.


Переглядів: 4078
Поширень: 0